Viikko sitten sunnuntaina olin Riemun kanssa Pipan koulutuksessa. Ekana katsottiin maahanmenoa, tarkemmin miten saisin nopean maahanmenon luoksetulosta. Heti alkuun Riemu meni ihan lähelläni tosi huonosti maahan, ja päästiin kiinni itse ongelmaan: Tekniikka on väärä. Jotta nopeasti vauhdista luoksetulossa maahanmeno voisi olla nopea, se pitää tehdä etupää edeltä. Niinpä liikkeelle on lähdettävä siitä että opetan Riemun menemään maahan etupää edeltä. Aluksi pitää saada nenä alas ja alaspäin suuntautuva liike päällä tähän lisätään sitten maahan käsky. Aloitimme kosketuskepillä jota pidin ensin kädessä niin että kepinpää oli maassa, sitten laitoin kepin kokonaan maahan jotta sain käteni kauemmaksi. Kentällä kosketukset oli vähän vajaita eikä päästy kovin paljon eteenpäin, vain muutama maahanmeno. Jatkoin samaa kuitenkin kotona ja ao. videossa on toisen treenikerran toinen sessio, tässä asia alkaa hahmottua jo aika hyvin ja muutaman kerran Riemu tulee kauemmaksi heitetyn namin syötyään nenä edellä suoraan koskemaan keppiin. Kun saan tämän vahvemmaksi voin lisätä maahanmenon.

https://www.youtube.com/watch?v=yqA06SlmbdQ

Kun maahanmenon tekniikka on saatu muutettua, tai käytännössä kun olen opettanut Riemulle uuden maahanmenon voin aloittaa varsinaisen luoksetulosta maahan -treenin. Aluksi niin että pienen matkan päässä minusta on avusta ja sillä nameja. Vapautan Riemun avustajalle ja hän antaa maahanmenovihjeen ja/tai auttaa maahan houkutellen ja palkkaa koiran. Kutsun, palkkaan, ja vapautan taas avustajalle. Kun tämä toimii, avustaja heittääkin ensin namin itsestään eteenpäin kun Riemu tulee kohti ja kun Riemu on syönyt tämän namin avustaja kutsuu (tai Riemu varmaan menee automaattisesti kohti) ja jälleen avustaja antaa vihjeen ja/tai houkuttelee maahan. Seuraavaksi sama mutta minä käsken ja avustaja tarvittaessa ensin auttaa maahan. Sitten avustaja muuttuu passiivisemmaksi, palkkaa vain kun käsken maahan avustajan kohdalla ja sitten häivytetään avustaja. Käytännössä tämä voisi olla toteutettavissa myös pelkällä kohteella, mutta epäilen ettei sitä saa koskaan riittävän vahvaksi kun palkkio tulee kuitenkin aina mun suunnasta. Kokeilin alustaa Vinhan kanssa luoksetulon seisomaan pysähdykseen, mutta en saanut siitä hyvää. Katsotaan miten tässä käy.

Lisäksi katsottiin noudon luovutusta. Riemuhan tuo kapulan ensin suoraan päin minua, ja nostaa sitten vasta pään ylös. Tähänkin pitäisi saada apu kosketuskepillä. Ohjaan siis kepillä Riemun nenän ylöspäin kun se on tulossa kohti. Aloitettiin pitkäkestoisella kosketuksella  niin että peruutin itse ja koira kulki perässäni. Tästä sitten "jalostusta" eteenpäin. Vienosti epäilen että tämä ei auta, sillä olen alunperin mielestäni saanut tökkäyksen aikaiseksi ohjaamalla koiran oikeaan paikkaan luoksetulossa juuri kepillä, mutta katsotaan miten käy kun muutan vähän tekniikkaa. Täytyy kuvata tätäkin, tuosta em. videostakin näkee itse miljoonasti paremmin mitä oikeastaan vahvistan kuin itse koulutustilanteessa ylhäältäpäin katsoessa.