Kylläpä nämä postaukset tahtoo nyt jäädä jälkeen... Tiistaina 3.5. olimme siis pelastuskoirien tottelevaisuus ja -ketteryyskokeissa. Paikkana "oma" eli rauniksen kenttä, tuomari Kari Anttonen. Olin kohtuullisen luottavaisin mielin Vinhan kanssa, sillä treenit oli menneet hyvin. Tiesin että se ei tule menemään maahan, mutta valeraskaus teki sen niin rauhalliseksi että en pahasti jännittänyt koiran lähtevän lapasesta esimerkiksi ampumisen jälkeen. Fiilis olikin kokeen ajan hyvä, vaikka liikkeet ei menneet kauhean hyvin. Seuraamisessa kohtuu rauhallinen koira, pientä nuuskimista mutta muuten kaavio ok. Sen sijaan ihmisryhmässä töppäsin itse. En ole muistanut treenata ennen ryhmään menoa istumista, ja nyt pysähdyin aivan liian lähelle ryhmää. Vinha lähti vähän epätietoisen oloisena haistelemaan ryhmäläisten taskuja... Noloa, ja tuli vasta kolmannella käskyllä pois...  Liikkeestä istumisessa ei pahasti moitittavaa, nopeampi se voisi toki aina olla. Sen sijaan sekä seisominen että maahanmeno jäivät tekemättä, Vinha meni istumaan. Molemmista kuitenkin luoksetulo ok, ei pompannut suoraan sivulle kuten sillä on kokeissa tapana tehdä. Nouto hyvä, luovutusasento olisi voinut olla tiiviimpi. Ryömimistä ei sen sijaan saatu juuri tehtyä, vaikka se oli treeneissä mennyt lupaavan hyvin. Vinha ryömi vain pieniä pätkiä kerrallaan ja niissäkään sillä ei tainut pysyä rintakehä maassa. Paikkamakuu taisi olla jopa erinomainen. Yleisarvosana tyydyttävä.

Ketteryys meni paremmin. Kaikilta telineiltä saatiin hyvä tai erittäin hyvä, olisko ollut joku erinomainenkin. Epämiellyttävällä alustalla seuraaminen olisi pitänyt olla tiiviimpää ja tikapuilla Vinha vähän odotteli minua. Tynnyrisiltä hyvä, putken jälkeen maahanmeno pikkuisen kyynärpään ylhäällä, keinu hyvä, pituushypyn jälkeen taisi ottaa askeleen ennenkuin jäi seisomaan. Pöydillä sitten taas töppäsin. Siinähän koira lähetetään ensin merkille josta sitte ohjataan pöydille annetussa järjestyksessä. Vinha on mennyt huonosti punaiselle kartiolle, valkoiselle purkille se menee paljon varmemmin, ja nytkin jäi kartion kanssa merkille meno puoli matkaan. Koskapa pk-kokeissa yleensä on pahempi virhe antaa kaksi käskyä kuin jättää liike hiukan puolinaiseksi, en antanut toista "kierrä"-käskyä vaan lähetin koiran suoraan ensimmäiselle pöydälle, joka oli keskimmäinen tai takimmainen, riippuu vähän katsomisuunnasta. Keskeltä lähetys vasemmalle. Tässä koiran pitää juosta käytännössä enemmän kohti ohjaajaa kuin vasemmalle, sillä sivupöydät ovat etuviistossa. Vinha lähti pöydältä suoraan vasemmalle, pysäytin sen ja ohjasin uudelleen pöytää kohti, taisi olla niin että se löysi oikean suunnan kolmannella käskyllä. Sitten vasemmalta pöydältä suoraan oikealle hyvin yhdellä käskyllä. Lopun luoksetulo vähän vaisu. Kantamisessa ei ongelmia Pöydät meni siis hyvin, mutta kun koira ei mennyt merkille asti koko liike jäi riittämättömäksi ja edelleen ketteryydestäkin kokonaisuuten vain tyydyttävä. Kuulemma juuri tuo merkille meno on ehdoton, ja siinä olisi kannattanut ennemmin käyttää toinen käsky kuin ohjata koira puolivälistä suoraan pöydälle. No, opinpahan tämänkin...

Torstaille olimme mielestäni sopineet peko-ryhmän kanssa tottikset, mutta kentällä ei ollut ketään ja sain treenailla ihan rauhassa Ensin Vinhan kanssa seuraamista. Se tarjosi kivasti jalkaan "liimautumista" jo kentälle mennessä, jotain on siis tapahtunut Tein istu-maahan-seiso erottelutreeniä kosketuskepin kanssa. Siis tyylillä: koske-koske-koske-istu-koske-koske-maahan-koske-seiso-koske-koske-seiso jne. Jos tulee väärä asento treeni keskeytyy hetkeksi nk. time outtiin. Tämä meni hyvin, ja tästä suoraan jatkettuna myös liikkeestä maahanmenot meni nopeasti. Kristalta sain vinkkiä miettiä onko sillä väliä mille jalalle sanon käskyn,  ja näyttäisi siltä että Vinha menee varmimmin maahan kun sanon käskyn astuessani vasemmalla, siis koiran puoleisella jalalla. Täytyy miettiä tätä jatkossakin. Sitten Vinha autoon ja Riemu kentälle. Tehtiin ensin kontaktia sitten kosketuskepin kanssa istumisen ja maahanmenon erottelua. Loppuun istumista räjähtävä lähtö-treeninä, eli lelulla palkaten. Riemu oli tosi reipas ja hyvin keskittynyt Sitten vielä Vinhalle toinen kierros: Hyppyä. Ensin kolme, sitten kaksi lautaa pois hyppyesteestä, pelkkää hyppyä niin että heitin perään pallon palkaksi tai sitten niin että heitin pallon ja Vinhan piti malttaa sivulla ensin. Meni hyvin kunnes otin A-esteen mukaan, tästä ekalla Vinha tuli takaisin hypyn kautta... Tyypillistä sille. Ei palkkaa, hetken time out ja uudelleen. Nyt kolme kiipeämistä ilman virheitä. Mielestäni Vinha hyppäsi nyt rennosti eikä kolautellut. Lopuksi paikkamakuu kun Annina tuli jo kentälle ja saatiin Rambo treenaamaan häiriöksi.