Ei, en edelleenkään ymmärrä miten ihmisille tulee edes mieleen rangaista koiraa siitä että se pelkää ja vielä uskoa ongelman ratkeavan sillä. Se että löytyy edelleen kouluttajia jotka ottavat koulutettavan koiran ongelman tai osaamattomuuden henkilökohtaisesti, ja kehottavat ohjaajaakin tekemään niin, ei yllättänyt. Mutta se että koiraan kohdistetaan pakotteita, erittäin voimakkaitakin sellaisia, ilman että asiasta ensin sovitaan ohjaajan kanssa, selitetään mitä hyötyä niillä haetaan ja mitä haittaa niistä voi olla, oli kieltämättä pienoinen isku vyön alle. Ikäänkuin mikään ei olisi muuttunut sitten 90-luvun, ja ilmeisesti ei tietyissä piireissä olekkaan. Tai no, takapalkan käyttö on näköjään sentään jo ehtinyt sinnekin... Kehityksen esteenä lienee osin se että on pystytty jalostamaan tiettyjä rotuja niin että ne, tai ainakin osa yksilöistä, kestää tämän ja oppii tästä huolimatta.

Meillä oli peko tottisviikonlopun kouluttajana Martti Piipponen Kuortaneelta (?). En tuntenut kouluttajaa mistään etukäteen, mutta vuosien saatossa sitä on kehittynyt, jos ei lukemaan koiria, niin ainakin näitä guruja, ja netistä löytyneiden tietojen perusteella ymmärsin olla ilmoittamatta kumpaakaan omaa koiraani koulutukseen. Menin kuitenkin kuuntelu"oppilaaksi" ja treenaamaan omia koiriani tauoilla. Olisi ehkä pitänyt pysyä poissa, sen verran tuli paha mieli. Ehkä korneinta oli että alkupuheessaan kouluttaja kertoi ettei käytä pakotteita, jonka jälkeen hän jatkoi auktoriteetistä ja vaatimisesta ja treenien aikana kävi hyvin selväksi että ne tarkoittavat käytännössä pelkästään hihnasta nyppimistä ja muita pakotteita.

No mutta. Lauantaina käytiin välillä nomeilemassa ja oli tosi kivaa, lisäksi sain kuitenkin tehtyä viikonlopuna aikana Riemulle onnistunutta paikkamakuutreeniä, alokasluokan liikkeitä, hyppynoutoa ja ekan A-estenoudon sekä molemmille koirille merkkiä ja kettistelineitä. Vinhalle myös suuntia merkiltä. Suunnissahan nyt ei ole mitään vaikeaa, mutta kun pitäisi malttaa pysähtyä siihen merkille ensin...;) Lauantain paikkamakuun kouluttaja oli toki hilkulla pilata, mutta onneksi Riemu kesti kuin kestikin huutelut, tömistelyt ja koirien takaa kävelyn. Näistä mistään ei ollut ollenkaan sovittu etukäteen ja meidän tarkoitus oli treenata sillä aikaa kun kouluttaja oli tauolla.