Sunnuntaina starttasimme Vinhan kanssa ensimmäistä kertaa pk-haun voittajaluokassa. Kokeen järjesti K-PPK, oman seuran koe siis, maastot 8-tien varressa seurakunnan mailla. Keli oli tosi hieno, kuulas syyspäivä, kevyt etelätuuli. 10 koiran koe oli täynnä, voittajassa 6 koiraa. ännitin etukäteen jälleen ihan kamalasti, mutta maastossa jännitys jäi taka-alalle ja pystyin omasta mielestäni toimimaan koiran kanssa järjestelmällisesti ja järkevästi. Myös tottiksessa jännitys pysyi jotenkuten aisoissa ja pystyin jopa kokoamaan itseni huonon alun jälkeen.

Pääsimme hakuradalle neljäntenä parin tunnin odottelun jälkeen suunnilleen klo 12. Vinha teki heti etukulmiin hyvät pistot, ensimmäinen maalinainen löytyi kolmannella pistolla oikealle, mutta Vinha oli pudottanut rullan kun se oli tulossa ja kutsuin sitä (!?!?) En kutsuessani nähnyt koiraa enkä että sillä oli rulla, joten löydöstä tietämättä lähetin sen seuraavalle pistolle vasemmalle. Vinha teki lyhyen piston, lähetin uudelleen ja taas pisto jäi lyhyeksi + koira työskenteli taaksepäin ja halusi selvästi oikealle. Arvasin että sillä on haju/tieto maalihengestä ja lähetin oikealle. Vinha kaarsi taaksepäin ja toi rullan uudelleen, nyt perille asti jo aiemmin löytämältään maalihengeltä. Jatkettiin eteenpäin ja suureksi hämmästyksekseni Vinha jatkoi hienoja eteenpäin suuntautuvia laatikkopistoja + tuli pois metsästä kun kutsuin sitä Toinen maalihenki löytyi jälleen oikealta, muistaakseni 150-200 m kohdalta. Kutsuin koiraa jo pois pistolta, mutta sitten näin että sillä on haju ja olin hiljaa. Vinha palasi maalihengeltä suoraan keskilinjalle noin 10 metriä eteeni ja pudotti jälleen rullan!! Hermo piti,  lähetin koiran uudelleen ja saatiin jälleen 10 pisteen ilmasu. Loppuradan Vinha jaksoi edelleen tehdä kauniita pistoja vaikka se on treeneissä yleensä viimeistään viimeiset 100 metriä pyrkinyt karkaamaan käsistä. Kolmas maalihenki löytyi jälleen oikealta, takakulmasta umpipiilosta. Nyt ilmasu oli vihdoin heti nappi kympin suoritus. Nuo rullan pudottelut oli aika hämmentäviä, tuota ei ole tapahtunut treeneissä muistaakseni tänä vuonna kertaakaan, samoin kuin ei valeilmasujakaan. Ehkä taustalla on se että viime aikoina olen kiinnittänyt kovasti huomiota hallintaan ja useampia kertoja on käynyt niin että koiralla on ollut jo haju kun olen kutsunut sitä ja se on vasta luokse tultuaan saanut mennä löytämään maalihengen. Muuten suorituksesta jäi tosi hyvä fiilis. Yliheittoja en edes yrittänyt tehdä, mutta muuten Vinha teki ehkä parhaan suorituksen koko kesänä, hienoa että se osui kokeeseen Pisteitä 167 (/170) 3 pistettä tuomari miinusti hallinnasta ja siitä että koira olisi saanut risteillä paremmin eli se työskenteli osin taaksepäin (siis hakiessaan rullaa uudelleen ekalta maalihengeltä). Kaikki ilmasut kymppejä.

Hakuradalta mentiin suoraan esineruutuun. Välissä kävin vain repulla, juotin koiraa vähän ja haetutin pallon 5 metrin päästä pusikosta kertoakseni että seuraavaksi etsitään ukkojen sijasta esineitä. Ruutu oli kumpareisessa avonaisessa maastossa, sivutuuli. Ruudussa näkyi että haku painoi vähän jaloissa, Vinha ei ollenkaan kaahannut vaan meni järkevää vauhtia nenä alhaalla. Ekalla lähetyksellä tuli yksi esine, ja toisella toinen. Kolmatta Vinha joutui vähän hakemaan ja tuli jopa kerran pois ruudusta tyhjänä. Kolmaskin löytyi kuitenkin suht helposti. Kaikilla esineillä Vinha lähti tuomaan heti ja luovutukset oli ihan nappeja. Täydet 30 pistettä

Sitten odoteltiinkin kolmisen tuntia tottisosuutta. Otin odotellessa vähän seuraamista ja liikkeestä istumisen, joka onnistui vasta kolmannella, ja käytin molemmat koirat erikseen pienellä lenkillä. Tottiksessa olimme toisessa parissa ja pääsin kerrankin suorittamaan liikkeet ensin. Seuraaminen melko lailla kauheaa haahuilua, ei tosin ehkä ihan niin kauheaa kuin kesällä jälkikokeessa Lohtajalla. Henkilöryhmä edellen huono, mutta parempi kuin muissa tämän kesän kokeissa. Liikkeestä istumisen jäi seisomaan ja minä vielä pudotin pisteitä antamalla toisen käskyn. Tässä kohtaa meinasi epätoivo iskeä, mutta onnistuin kokoamaan itseni ja maahanmeno+luoksetulo olikin ihan ok. Seisomisen valui perään, mutta pysähtyi niin että voitiin tehdä luoksetulo joka oli ihan ok. Nouto, hyppynouto ja A-estenouto menivät onneksi melko lailla omalla tasolla, se pelasti paljon, sillä nuo on "kalliita" liikkeitä. Eteenmeno hyvä ja suora, mutta meni vasta tokalla, tai oikeastaan kolmannella käskyllä maahan. Huusin nimittäin ensin "maahan", sitten "VI maahan" sillä tässä kohtaa koira lähestyi pelottavaa vauhtia metsänreunaa... Olisi ehkä kannattanut käskeä jo aiemmin. Paikkamakuu EH, tyhmyyksissäni sanoin koiraa jättäessäni uudelleen maahan käskyn kuten teen tokossa ja Vinha nousi seisomisen kautta istumaan lopuksi. Yhteensä kuitenkin 78 (/100) pistettä, kokonaispisteet 275 ja todellakin Vinhalle koulutustunnus HK3 ykkös tuloksella!

Mitenkään täydelliset ei siis olleet sen kummemmin maastot kuin varsinkaan tottis, hyvät maastopisteet kuitenkin saatiin. Vinha oli koko kokeen pikkuisen uneliaan oloinen, sillä on ilmeisesti jonkinlainen valeraskaus, sillä se on lähtenyt nihkeästi lenkille ja vähän pedannutkin viime aikoina. Hormonit näemmä vielä toimii vaikka heinäkuussa steriloitiin. Uskoin ja toivoin että hyvällä tuurilla saadaan ensi yrittämällä koulari, mutta tuo ykkönen oli kyllä aikamoinen ylläri. Tässähän täytyy miettiä ryhdytäänkö ensi kesänä jahtaamaan KVA arvoon vaadittavia 2 ykköstä vai tyydynkö tähän, kuten alkuperäinen suunnitelma oli. Vinhalle asettamani tavoitteet pk-puolellahan olivat alunperin HK3 ja JK2 ja ne on tänä kesänä saatu. Jos saisin tottiksen parempaan malliin voisi tuota valiojahtia ajatella, maastossahan Vinha on parantanut hurjasti hallittavuutta tänä kesänä ja sen kanssa on mukava kisata kun voi aina luottaa että se löytää kyllä kaiken mitä löydettävissä on.

Taitava musta  Kylläpä olen ylpeä siitä