Lumen viipyminen venytti hakutreenien aloittamista tänä vuonna melkein toukokuulle. Ensimmäiset pistot Vinha teki LUP:in treeneissä tiistaina 27.4: Alueella oli osin treenattu sitä ennen 2 koiraa, mutta muuten sitä ei ollut tallattu. Kolme maalihenkeä: Oikeassa etukulmassa Janna, sitten tyhjä, 2. tyhjä, vasemmalta keskeltä noin 60 metristä rakennuksen alta Marjut ja lopuksi oikeasta takakulmasta kiven takaa Joonas. Keskilinja lähti tieltä kohtisuoraan metsään, ja juuri ennen kuin lähdin autolta alueelle tietä pitkin käveli joku mies. En meinannut saada Vinhaa millään menemään oikeaan etukulmaan, se kaarsi toistuvasti oikealle ja tielle ilmeisesti juuri kulkeneen ihmisen hajun perään. Muutaman kerran Vinha jatkoi jopa tien yli metsään ja kerran juoksu maalihengen oli vasemmalta. Ehkä jollain kuudennella pistolla maalihenki vihdoin löytyi... Tyhjä vasemmalle oli Vinha-tyyliin liian lyhyt, mutta en jäänyt junnaamaan sitä. Oikealle keskelle irtosikin paremmin ja sieltä sitten vasemmalle. Alue nousi ylös kivikkoa ja maalihenki oli siis rinteen päällä pienen rakennuksen alla. Vinha irtosi hyvin ja työsti jonkin aikaa hajua ennenkuin paikallisti maalihengen. Viimeinen pisto olikin sitten jo tosi mallikas, irtosi kauas ja työskenteli eteenpäin noin 20 metriä, maalihenki löytyi kiven takaa.

Omien treenien lisäksi oli hauska nähdä LUPin nuoret toivot Kexi ja Viti, molemmat työskentelivät tosi hienosti. Intoa oli, mutta homma pysyi kuitenkin hyvin hallussa. Myös Hiski-mies oli edistynyt kovasti  Ja Eetu teki sitten sitä normaalia Eetu-työtä, ei ongelmia irtoamisessa ja malttia paikallistaa maalihenki vähän oudommastakin piilosta tarkasti.

Sunnuntaina 2.5. oltiin sitten K-PPK:n hakuryhmän kanssa treenaamassa. Tallattiin reippaina Lateran taakse 300 metrin rata, ja minäkin suunnittelin ottavani useampia tyhjiä pistoja. Tuuli kävi ikävästi oikeasta etukulmasta suunnilleen vasempaan takakulmaan eikä siis yhtään helpottanut koirien työskentelyä, Ja juu, tulihan niitä tyhjiä sitten... Ensimmäinen lähetys oikeaan etukulmaan josta tuli tuuli. Vinha ei irronnut kulmaan asti ja teki valeilmaisun. Uusi pisto oikealle, nyt ok ja lähetys vasempaan etukulmaan. Täällä oli maalihenki mutta Vinha juoksi jälleen ohi molemmin puolin tai ei irronnut riittävän pitkälle. Ehkä sillä viidennellä lähetyksellä se vihdoin löysi maalihengen... Todella lupaava alku siis Sitten piti löytyä maalihenki vasemmalta, jälleen yksi tyhjä ennenkuin löytyi ja nyt ilmaisu mitä sattuu. Vinha pudotti rullan liian aikaisin joten lähetin sen uudelleen. Perään tyhjä oikealle ja sitten siirryin eteenpäin keskilinjalla koska tyhjiä oli nyt jo juostu ja ne viimeiset maalihenget olin reippaana laittanut takakulmiin eli 300 metriin. Oikealle vielä ainakin yksi tyhjä koska Vinha ei irronnut riittävän syvälle. Menin aika pitkälle alueelle lähettämään uudelleen ja palasin sitten keskilinjalle. V löysi kyllä mutta jälleen pudotti rullan liian aikaisin ja joutui hakemaan sen uusiksi. Sitten viimeinen maalihenki vasemmalta, taas rullan haku kahdesti ennenkuin V pääsi näytölle. Olihan treenit  Paljon huonommin ei voisi enää mennä...

Maanantaina 3.5. Tehtiin kotona pientä tyhjän piston treeniä. Tallasin meidän puolen hehtaarin metsäkaistaleen poikittain, ja sitten Samu piiloutui pressun kanssa pellolle niin että oli noin 50 metrin päässä metsän "kärjestä". Lähetin ensin tyhjälle metsään ja kun V teki piston hyvin se pääsi toiseen suuntaan josta löytyi maalihenki. Sitten isäntä vaihtoi paikkaa, jätti pressun pellolle ja meni itse ladon taakse. Nyt tyhjä pellolle ja maalihenki metsästä. Aika lailla optimi suoritus  Ja lopuksi vielä tyhjä metsään ja maalihenki pellolta, hieman eri paikasta kylläkin. Tässä Vinha teki ensin pienen rundin pellolla, sitten kunnon tyhjän metsään ja perään ilmaisu pellolta.

Tiistaina 4.5. pääsin vierailemaan Pahojen treeneissä. Oli siis mukavan lyhyt treenimatka (vain 17 km) ja ehdin ennen treenejä kentälle vähän tottistelemaan. Pientä seuraamista jossa Vinha oli suorastaan löysä, sitten noutoa tasamaalta, A-esteen yli ja hypyllä. Heittelin kapulaa tarkoituksella vinoon esteiden taakse, mutta Vinha hyppäsi tai kiipesi aina varmasti oikean esteen. Yksi heitto esteen yli meni jopa niin vinoon ja lyhyeksi etten uskonut koiran pystyvän enää hyppäämään, mutta yli se vaan tuli, tosin ponnistaen hieman esteestä  Lopuksi pyysin ampujan yleisöstä ja otin seuraamisen kolmen laukauksen kera. Pientä haahuilua, mutta edelleen jopa turhan rauhallinen koira.

Treenattiin "armeijan suoralla", aluetta ei tallattu. Vinha oli 7 koirasta viimeinen ja käytetty treenatessa tallautunut alue oli sen verran pieni että otin vain neljä pistoa. Tyhjän vasempaan etukulmaan, sitten maalihenget oikeasta etukulmasta ja takakulmista. Tyhjä oli jonnin verran vino, mutta syvä eikä valetta. Muut ok, ilmaisuissa ei moittimista. Viimeinen maalihenki oli kiven päällä, Vinha ei ollut kiivennyt kivelle mutta oli käynyt pienesti lipaisemassa naamaa nousemalla etujaloilla kiveä vasten.  Kyllä se siis jotain kuitenkin vielä osaa...

Treenien jälkeen tein pienen lenkin ja tallasin esineruudun. Laitoin koiran autoon odottamaan ja vein ruutuun kolme esinettä. Ne nousivat nopeasti ja siististi kolmella lähetyksellä. Ensimmäisellä tosin palautukseen lähtö vähän venyi ja itse luovutus oli hätäinen niin että esine tippui ensin maahan. Muillakin pientä mukeltelua luovutuksissa.

Oman hakuporukan kanssa treenattiin jälleen keskiviikkona 5.5. Tallattiin kuusi kaistaletta, joskin turhan pienin välimatkoin toisiinsa nähden. Vinhalle suunnittelin treenin näin: Ensin molemmista etukulmista maalihenget, sitten tyhjä oikealle, maali vasemmalta, tyhjä oikealle ja jälleen maalihenki vasemmalta. Hiukan "tottelevaisuustreeniä" siis pistojen osalta, sillä tuuli tuli oikealta. Ja näin se sitten meni: Keskilinjalle tullessani en nähnyt että koiralla olisi ollut haju jommasta kummasta kulmasta, tosi kuvat lähtötilanteesta todistaa toista... Lähetin oikeaan kulmaan ja V teki hyvän piston suoraan maalihengelle  oli ottanut vauhtia makaavan maalihengen selästä  ja napannut rullan ehkä vähän turhan nopeasti, siis pysähtymättä. Sitten lähetys vasemmalle, koira kaartoi alueen puolivälistä oikeaan ja ennenkuin ehdin huutaa pois se oli jo pitkällä ja löysi keskimmäisen maalihengen. Sieltä palattiin sitten keskilinjan alkuun, kävelin jonkin matkaa alueelle ja lähetin uudelleen vasempaan etukulmaan. Nyt ok. Näytöllä saatuaan ruokapalkan Vinha oli vakaasti sitä mieltä että koska löytyi kolmas, treeni loppui ja nyt kuuluu saada pallo... Jatkettiin kuitenkin tyhjällä, muistaakseni ensin jäi lyhyeksi, sitten lähetin alueelta ja koira kävi hienosti tien yli kaistaleen perällä asti. Hyvän piston perään vika maalihenki takakulmasta. Nyt kaikki ilmaisut oli suht ok tai ok, tosin näytöillä malttamattomana vähän tökki maalihenkiä.

Seuraava "treeni" onkin sitten Kannuksen koe tiistaina. Apua. Jännittää taas ihan hysteerisesti. Toivottavasi tuuli on meidän puolella eikä olla ekana alueella. Ja V tekee suorat pistot etukulmiin niin että päästään alueella kunnolla vauhtiin, sen jälkeen ei pitäisi olla ongelmia. Patisi se tottis... Huoh. Voiko joku muka oikeasti tykätä kisaamsesta.