Ensimmäiseen pk-hakukokeeseen valmistauduttiin PEHA-A kokeesta hyväksi todetulla tyylillä: Hakutreenit torstaina, perjantaina lepoa ja uimareissu Luikkunjärvelle. Torstaina tehtiin lisäksi ennen hakua fiilistelyseuraaminen ja hypyt kentällä sekä esineruutu joka meni myös ihan sikahyvin.

Lauantaina 17. elokuuta starttasi sitten Riemun pk-ura hakukokeella Lohtajalla. Tuomarit Mikael Kallio (henkilöetsintä ja tottis) ja Veijo Kinnunen (esineruutu). Vielä viikkoa ennen epäilin vahvasti kokeeseen menon järkevyyttä, sillä vähän jokainen osa-alue tuntui olevan kesken, mutta lomalla ehti ottaa loppukiriä hyppyjen osalta ja esineruutukin alkoi Riemulle valjeta. Lauantaina aamusta siis kentän reunalle jännittämään.

Jännitin koirien tarkastusta tietysti etukäteen ehkä eniten, mutta se meni oikein hienosti. Ei mitään murinoita kummallekkaan tuomarille :D Keli oli viileä, vähän painostava ja enteili sadetta.Kokeeseen osallistui 10 koiraa, meille osui arvonnassa viimeinen suoritusnumero. Odottelua siis piisasi. Puolilta päivin alkoi sataa ja vihdoin yhden jälkeen pääsimme henkilöhakuun.

Hakualue, Pahojen tämän vuoden "koealue" on melko pusikkoista ja paikoin hyvin hankalakulkuista. Alokasluokan rata oli kuitenkin alueen loppupäässä jossa maasto muuttuu jo melko inhimilliseksi. Ilmottautumisen jälkeen katsoin hetken koiran nenää ja päätin lähettää sen ensin oikealle. Riemu upposi hyvin ja palasi kohta rullan kanssa. Umpipiilosta löytyi tuttu Jaana ja maalimieskäytös olikin pidättyväisellä labradorillani hieman vallatonta. Otin sen sivulle näytöllä ja kun maalimies nousi käännyin jo lähteäkseni takaisin keskilinjalle. Ehdin kulkea viitisen metriä ennenkuin tajusin ettei mulla ole koiraa mukana ollenkaan, ja samaan aikaan Riemu yritti tunkea Jaanan seuraksi häkkiin... Tutut maalihenget on aina vaikeimpia. Korjausliikkeellä koira sivulle, paluu keskilinjalle ja lähetys vasemmalle johon Riemu eteni ehkä 20 metriä, töppäsi matkansa kuusikkon eteen ja kutsuin sen pois. Vaihdoin hieman lähetyspaikkaa ja lähetin uudelleen. Nyt Riemu eteni jälleen syvälle etukulmaan ja katosi siitä kuusikon taakse. Ehdin odotella hetken kun se jälleen palasi rullan kanssa. Nyt maalihenki oli noussun noin 50 metrin kohdalta joten näytölle meno vähän kesti. Ja jälleen pientä tuttavuuden tekoa maalihengen kanssa, muuten oikein hyvä. Pisteet 169/170, tuomarin arvion mukaan energinen ja liikkuva koira, pistevähennys maalimieskäyttäytymisestä. Eipä käynyt katteeksi tuomaria joka joutui arvostelemaan koiran työskentelyn kahden ja puolen piston perusteella...

Henkilöhausta melkein suoraan esineruutuun Houraatiin. Ruutu oli helpohkossa tasaisessa kangasmetsässä, mutta Riemu lähti liikenteeseen vähän turhan vauhdikkaasti ja kaahaili ensin ohi esineistä ruudun ympäri. Sitten se malttoi paikallistaa  keskellä ruutua olleen esineen, otti sen matkaansa ja jatkoi vasemmassa takakulmassa olleelle esineelle, jätti molemmat siihen ja lähti tekemään lenkin ruudun takana. Kutsuin Riemua kun se oli selvästi ulkona alueelta, se palasi mun luo, ja lähetin uudelleen jolloin Riemu meni suoraan vasempaan takakulmaan ja toi sieltä esineen. Näin siis mun näkemän mukaan, ja jälkikäteen esineruutuhenkilönä ollut Merja vahvisti asian: Kun hän haki esineitä pois, keskellä ruutua ei ollut mitään, mutta siinä vasemmassa takakulmassa, josta Riemu haki esineen, oli esine... Meidän onneksi tuomari ei tätä kuitenkaan nähnyt vaan sanoi että Riemu vähän kaahaili eikä oikein ensin malttanut paikallistaa esineitä. Tästä syystä yksi piste miinusta ja esineistä 29/30. Vinhan kanssa on jossain alo- tai avo-kokeessa käynyt tuo sama juttu, eikä silloinkaan tuomari havainnut siirtelyä. Noutajan ohjaajan silmä vissiin kehittyy vähän erilailla erottelemaan löytämisen, ottamisen, vaihtamisen, siirtelyn ja palauttamisen...

2 pistettä vaille täydet siis maastosta ja sitten jännitämään tottista. Suoritimme kolmen ryhmänä alo-koirien kanssa ja minulla oli tuuria sen verran että sain suorittaa liikeet ensimmäisenä ja paikkamakuun heti perään ilman lepovuoroa. Toisaalta liikkeisiin pariksi sattui koira jonka tiedän koiraagressiiviseksi ja joka oli myös ensimmäisessä kokeessaan, joten pelotti enemmän kuin jännitti. Tottis meni kuitenkin paremmin kuin odotin, ja pari pysyi paikkamakuussa. Seuraamisessa Riemun paikka häälyi, se jätätti välillä ja välillä erkani sivulle. Siitä vain tyydyttävä. Kukahan opettaisi minut kouluttamaan seuraamisen, Vinhalla se on ihan yhtä huono... Jättöliikkeissä kaikki asennot oikein ja luoksetulo suora, mutta ohjaajan vartaloavut istu ja maahan-käskyjen yhteydessä pudottivat arvosanaa, olisko olleet hyvät. Istumisen vartaloavun tiedostin, mutta maahanmenossa oikein ajattelin että hyvä kun en hidastanut tms.... Olisi ollut videoinnin paikka! Noudon palautuksessa Riemu törmäsi, samoin hyppy- ja A-estenoudon palautuksessa, mutta hypyt ja kiipeäminen olivat ihan ok. Vähän lisää voimaa saisi olla, ei kuitenkaan epäröinyt mihinkään suuntaan. Tässä vaiheessa voin ehkä jo paljastaa että esittelin Riemulle koejyrkän A-esteen viikkoa ennen koetta, sitä ennen oli treenattu vain loivemmalla ja vähän silläkin. Himppasen hävetti, mutta eipä tuo näytä olevan neidille vaikea, onneksi. Paikkamakuun suoritimme viimeisenä ja siinä nähtiin että vaikka ohjaajalla on jo vähän kokemusta saa jännitys tekemään vaikka mitä tyhmyyksiä. Tuomari seurasi nimittäin vielä liikkeiden suoritusvuoroon tullutta nahkaneitosta kun minä jo tuomarin lupaa odottamatta käskin koirani maahan. Sitten muistin vasta katsoa tuomariin joka yritti viittoa minulle että ota liike uusiksi koska ei ollut siis nähnyt alkua. No, minä käsitin viittilöinnin luvaksi jättää koira joten jätin koiran ja porhalsin vaaditut 30 askelta eteenpäin... Tässä kohtaa tuomari luovutti ja sätti minut vasta sitten arvostelussa ;-) En ole koskaan aiemmin törmännyt siihen että liike voitaisiin uusia, joten ei tullut mieleenkään että se olisi mahdollista. Mutta nytpähän opin odottamaan lupaa ;) Lisäksi Riemu nousi välillä istumaan ja meni sitten takaisin maahan, onneksi liike ei kuitenkaan mennyt nollille. Tottiksesta pisteitä 88/100 ja tuloksena HK1, 1-tulos 286 pisteellä ja luokkavoitto!! Ei pöllömpi aloitus Pikkumustalta :D Koko kokeen voitti muuten bordercollie Cabaroo Along Ice Trail, joka teki ihan sikahienon tottiksen ja näytti aivan Annan Kaikulta :)