Lauantaina kokoonnuttiin koko peko-porukan kanssa 8-tien montuille, suunnitelmissa oli treenata hajuun reagoimista veneestä ja edelleen myös etsimistä venekyydin jälkeen. Meillä oli käytössä vepe-porukalta lainattu kumivene ja treenattavana kaikkiaan 14 koiraa, joten muutama tuntihan siinä vierähti...

Vinha treenasi tokana Mirkun jälkeen, sillä halusimme kokeneemmilla koirilla vähän selvittää miten haju liikkuu rannalta veden päälle ja mistä se on koiran mahdollista saada nenäänsä. Vinhan reitti oli vähän huono, ensimmäistä maalinaista se ei ilmeisesti oikeastaan ollenkaan haistanut veneeseen, vaikka toki hyppäsikin reippaasti veneestä ja etsi ripeästi rannalle päästyään... Vinha kyllä skannasi hajuja rannalta veneessä, mutta ilmeisesti se sai nenäänsä maalihengen vieneen ihmisen menojäljen ja toisaalta ainahan se skannaa hajuja veneessä ollessaan, normaalisti vain riistan hajuja. Toisesta maalinaisesta sitten jo ilmeisesti tuli haju nenään ja sekin löytyi nopeasti. Molemmilla kerroilla Vinha ilmaisi rullalla, kehuin sitä kun se tuli rullan kanssa rantaan ennenkuin ehdin sinne itse veneestä ja käskin odottamaan.

Riemu taas treenasi vikana, sillä kävin välillä ajamassa Vinhan kanssa jäljen. Riemuttimen reitti oli erilainen ja toinen maalihenki sijoittui vähän alemmaksi rinteeseen. Treenien aikana tuuli oli lähes tyyntynyt, mutta silti pikkumusta sai selvästi ihmisen hajun nenäänsä ja kehuin kovasti sen reagoidessa hajuun. Molemmille maalihengille Riemu sai hypätä veneestä, ekalla tosin oltiin niin matalalla että kahlaaminen riitti. Se lähti päämäärätietoisesti selvittämään hajun lähdettä ja ensimmäisellä eteni hajuvanassa reunalta reunalle kunnes löysi maalin. Toisen maalinaisen haju oli ilmeisesti ikäänkuin kasaantunut vastakkaiseen rantaan, ja vaikka Riemu haisteli veneestä suoraan maalinaisen suuntaan, se ui kuitenkin kohti sitä paikkaa johon haju "jäi", ja rantaan päästyään jälleen nopeasti ja suoraviivaisesti selvitti reitin maalihengelle. Kaikenkaikkiaan Riemutin oli varsin pätevä, ja olin siihen hyvin tyytyväinen.

Ennen treenejä tehtiin Sadun kanssa jälkiä kettutarhalle, Satu tallasi Vinhalle noin 800 metriä pitkän normijäljen jossa oli 6 keppiä. 1,5 h vanhalle jäljelle Riitta ja Eija tekivät harhat ja ajoin jäljen noin 3 h vanhenneena. Vinha oli nyt vähän edellistä kertaa rauhallisempi, mutta malttoi silti ilmaista vain 4 keppiä. Tai malttoi ja malttoi, se ilmaisee kyllä ne kepit joihin se reagoi, mutta osasta se vain menee ohi ilman mitään havaittavaa reaktiota. Sen sijaan molemmat harhat Vinha vain tarkisti ja jatkoi oma-alotteisesti oikeaa jälkeä!!! JES! Vihdoinkin näin Tosin harhantekijät olivat nyt tosi tuttuja ja jäljentekijä vieraampi, ja Vinhaahan on aina kiinnostanut vieraammat jäljet enemmän. Mutta kuitenkin onnistuminen sentään  Jospa se tästä... Kuukausi aikaa Haminan PEJÄ-kokeeseen.