Mitenhän tämän nyt alottais, vähän vieläkin epäuskoinen olo. Ei sillä ettenkö olisi ajatellut kokeen menevän läpi kun kerran siihen ilmottauduin, eikä sillä ettenkö luottaisi siihen että Riemutin löytää jos on jotain löydettävää, mutta onhan se nyt sentään vasta 3 v ja erinäisiä kertoja matkan varrella olen saanut pysähtyä miettimään miten se oikeasti toimii. Mutta meillä on nyt tosiaan koekirjassa pelkkiä hyväksyttyjä koesuorituksia (5 kpl) ja Riemuttimesta tuli hälykoira minimikoemäärällä eli neljällä kokeella.

Sunnuntaina 8.9. osallistuttiin siis Pohjanmaan Rotikoiden järjestämään PEHA-B kokeeseen. Keli oli lämmin, päivällä lähellä + 20 ja melko tyyni, joten olin erittäin tyytyväinen siihen että B-kokelaat aloittivat ja että saatiin arvonnassa numero 2.

Tottiksen suoritti vain yksi koira, joten ensimmäinen koira oli maastossa jo ennen yhtätoista. Ja sitten me. Jännitin koetta edeltävän viikon ihan hysteerisesti, en muista koska olisin ollut noin koomassa, mutta kun pääsin koealueen reunalle ja sain kartan käteeni keskityin täysin tehtävään ja lakkasin jännittämästä.Tuulta ei tosiaan juuri ollut, eikä Riemu ole mikään 100 m pistojen koira, joten tein 2-keskilinjan etsintäsuunnitelman vaikka yhdelläkin olisi voinut selvitä. Tulimme alueelle sen etelärajalle ja tein etsintäsuunnitelman suunnilleen tuossa etelärajan keskellä, itäisemmän kallion päällä. Kartta ja suunnitelma alla:

PEHA-B_080913-normal.jpg

Suunnitelmaa tehdessäni Riemuttimen nenä kävi itään, joten aloitin itäisemmältä keskilinjalta alueen eteläreunasta. Siirtyessäni keskilinjan alkuun tuomari vähän jarruteli ja kun olin lähettänyt koiran tajusin miksi. Eka maalihenki löytyi noin 10 metriä lähetyskohdasta :D Pikkusen hämmästyttiin, sekä minä että Riemu, mutta ilmasussa ei ollut mitään moitittavaa. Haastattalin maalimiehen ja jatkoin eteenpäin. Pistotin koiraa suht väljästi ja annoin sen työskennellä vapaasti enkä huudellut jos se näytti olevan hajulla. Riemu saikin hajun toisesta maalihengestä kolmen tai neljän piston jälkeen ja jälleen nappi-ilmasu. Alue oli aika selkeästi merkitty ja suht selkeää metsää, joten alueella pysyminen ei ollut ongelmallista, mutta otin ilmeisesti suunnan huonosti sillä keskilinjani tuntui kaartavan oikealle. Toka maalihenki löytyi melko läheltä alueen koillis kulmaan, sen jälkee jatkettiin keskilinja loppuun yhdellä pistolla ja sitten vaihdettiin toisen keskilinjan alkuun koira sivullani alueen ulkopuolella liikkuen. Toinen keskilinja kulki alueen luoteisosan kosteikon läpi, lähetin koiraa ensin ojan reunalta. Riemu ei tehnyt hirmu pitkiä pistoja, mutta se oli jo tarkistanut alueen keskiosan, joten pistotin enemmän kohti länsirajaa, vain muutaman kerran alueen keskelle ja annoin koiran liikkua edelleen suht vapaasti melkein partioiden. Jälleen vedin oikealle ja jossain kohtaa tuomari korjasi suuntaani. Kolmas maalihenki löytyikin sitten alueen lounaisosasta ja jos tuomari ei olisi korjannut suuntaani olisin kävellyt siihen kopiksi. Onneks ei, sillä jos ohjaaja löytää maalihengen vaikkakin vahingossa, maalihenki hylätään eikä koe voi siis mennä läpi. Mutta kolmaskin ilmasu sai arvosanan erinomainen, samoin koiran ohjattavuus ja etsintäsuunnitelma. Oho! Koe siis läpi arvosanalla Erinomainen. Ja Riemuttimesta tuli samontein hälykoira! Mun pikkumusta <3 jonka tavoitteet tälle kaudelle oli PERA-A, PEHA-A ja HK1. Ja nyt alkaa olla jo ensi kauden tavoitteetkin saavutettu :D

Nuori ja kokematon se tosiaan vielä on, treeniä treeniä ja treeniä tarvitaan, mutta kyllä se tuommoisessa perusmaastoetsinnässä jo pelittää. Nyt on sitten toden teolla tartuttava jälkeen. Täällä se on olennainen osa pelastuskoiran ammattitaitoa, mutta me on toistaiseksi jätetty jäljestys melko lailla kokonaan. Ensi kesäksi onkin saatava jälki koekuntoon.