Mulla on kasvanut Vinhan kanssa melkoinen angsti liikkeestä maahanmenoon. Jostain syystä se on liike joka ei oikein koskaan ole toiminut varmasti eikä nopeasti. Maahanmeno on myös liike jonka olen kouluttanut Vinhalle puhtaasti houkuttelemalla, mutta tuskimpa näillä on yhteyttä. Onhan maailma täynnä huippukoiria joilla on upea imuttamalla koulutettu seuraaminen ja salamannopeat houkutellut maahanmenot. Mitä todennäköisimmin vika on kouluttajassa...

No, Riemun kanssa maahanmenon alkukoulutus on tehty kosketuskepillä, ja liikkeellelähtö oli vaikeaa. Tästä olen varmaankin kirjoitellut jo aiemmin. Sain lopulta Riemulle oikean tekniikan, mutta nopea se ei ole, ja lisäksi koulutin sen menemään maahan edessäni nenä kiinni mun varpaissa Tästä päästiin eroon ja Riemu oppi menemään maahan myös sivulla, mutta nopea se ei edelleenkään ole eikä se osannut mennä maahan kauempana. Pari viikkoa sitten aloitinkin treenit tavoitteena saada Riemu menemään maahan riippumatta sen etäisyydestä minuun.

Aloitin eteisessä, heittelin ensin nameja teipillä rajatulle alueelle toiseen päätyyn, naksautin kun Riemu söi ja heitin uuden kunnes sain sen pysymään tietyllä alueella. Melko nopeasti lisäsin mukaan maahanmenon, mutta aluksi tarvitsin kosketuskepin jolla ohjasin Riemun maahan pienen etäisyyden päässä itsestäni (kosketuskeppini taitaa olla pisimmillään 60 cm). Sitten häivytin kosketuskepin ja aloin keskittyä siihen että Riemu menee maahan tuolla em. rajatulla aluella. Kiristin kriteeriä eli lisäsin etäisyyttäni koiraan 80 % säännön mukaan. Tarkkailin että Riemu ei ota askelia eteenpäin maahankäskyn jälkeen, naksautin kun sen rinta juuri koski maata ja heitin namin sen taakse. Mikäli askelia tuli, jätin heti palkitsematta ja pidin 3-5 sekunnin tauon. Nopeuteen pyrin vaikuttamaan olemalla itse nopea, ts. heittämällä namin mahdollisimman nopeasti. Näistä olisi ollut hyvä saada videonpätkä, mutta valitettavasi kamera on ollut pääasiassa reissussa ja reissutöissä isännän kanssa.

Kun homma toimi yhdessä paikassa vaihdoin käytävänpäähän sisällä, olohuoneeseen ja eteisen toiseen päätyyn. Sitten menin ulos. Ulkona kriteerin pitäminen oli hankalampaa sillä en voinut rajata aluetta koska halusin treenata ruohikolla. Riemu tajusi kuitenkin jutun juonen myös ulkona nopeasti. Tästä eteepäin pitää sitten tehdä vain yleistämistä vielä omaa pihaa vieraammissa paikoissa.

Kun Riemu osasi mennä maahan parin metrin päässä minusta tein sisällä liikkeestä maahanmenoa. Tätä on tehty jo jokunen kerta, mutta edistys on ollut hidasta. Nyt aloitin treenin eteisessä  ensin em. tavalla, sitten lisäsin mukaan oman liikkeeni. Ensin kävelin paikallani, lopulta juoksin ja hypin sinne tänne. Riemu ei tässä juuri välittänyt liikkeestäni joten jatkoin liikkumalla eteisen ja takkahuoneen väliä ja ottamalla Riemu mukaani. Käskyn jälkeen pysähdyin ja jatkoin paikalla kävelyä, sitten nostin kriteeriä juoksemalla paikallani ja liikkumalla askeleen mitan edes takaisin. Joitakin kertoja Riemu jäi menemättä maahan, näistä pieni "penalty" tauko. Sillä kävelinkö vai pompinko miten sattuu paikallani ei tuntunut edelleenkään olevan suurta väliä (jep, tästä olisi tosiaankin pitänyt saada video...  ) seuraavaksi jatkan samalla tavalla ulkona, jotta mahdun ottamaan mukaan eteenpäin jatkuvan liikkeeni, sisällä ei tila riittänyt siihen. Videoimalla saisin myös selville onko Riemu oikeasti niin hidas kuin miltä minusta tuntuu. Mikään salama se ei ole, mutta voi olla että hitaus on osin myös mun päässäni.