Vinhan kanssa osallistuin sunnuntaina Turussa raunio soveltuvuuskokeeseen. Tottiksessa seuraaminen tieltä kentälle, ampuminen puolivälissä. Olis saanut vissiin sovessa olla koko ajan kytkettynä, mutta otin vapaana kun ymmärsin niin. Vinha vähän kyttäsi laukauksen jäljeen puskia, mutta piti suht koht ok paikan. Paikallaolo ok. Ketteryytenä Turussa pitkä tunneli josta piti mennä sekä koiran että ohjaajan. Vinhulalle simppeliä, itseltä vaatii jonnin verran reisiä kyykkykävellä parikymmentä metriä. Toisena kapea muuri, jossa portaat ylös, silta ja "kanaortta" tasainen pätkä ja alastulo. Vinha malttoi hyvin hillitä vauhtia kun sanoin pari kertaa matkalla sille odota. Oma suorituskin taisi olla kohtuullinen Onneksi ei ole kuvia... Rauniolla sitten 10 minuuttia aikaa, 50x50 alue jolla 3 maalihenkeä, piti löytää kaksi. Eli melkoisen simppeliä. Eka maalihenki pystykaivossa. V tarkisti kaivoa, otti rullan mutta ei tuonut perille enkä hyväksynyt, uusi tarkistus ja nyt V oli tyytyväinen vasta noustuaan kaivoa vasten ja nähtyään maalihengen. Testaaja vähän kyseli tästä, mutta sanoi sitten että lienee viisasta olla hyväksymättä muuta kuin täydellinen ilmaisu. Toka mh löytyi palkin alta, sai raasu yskänkohtauksen niin että minäkin kyllä kuulin paikan. Ilmaisu oikein mallikas. Ei saatu etsiä enää sitä kolmatta vaikka pyysin Ajansäästöä kuulemma

Oman kokeen jälkeen olin vielä parille muulle kokelaalle maalihenkenä, sitten suunnattiin mustien kanssa kohti Ypäjää. Riemu pääsi painimaan sisko Juran kanssa ja tytöillä olikin melko lailla vauhtia. Näytettiin pennuille myös varista, ja Riemu innostuikin siitä kovasti. Aiemmin kotona se on vain nuuhkinut varista ja Tavia. Nyt nappasi vaakun suuhun ensin siivestä, tuli näyttämään sitä ja jatkoi sitten vauhdilla matkaa. Korjasi vielä otetta niin että sillä oli vaakku oikein kunnolla suussa ennenkuin malttoi luopua siitä. Eipä tarvitse nyt sitten hetkeen tähän asiaan puuttua, aletaan opetella sitä palautusta kunhan saadaan muita perusjuttuja ensin vähän alulle. Sitten pennut nukkumaan ja hakua isommille. Suskilla oli riistaa sulatettuna ja Vinha pääsikin tekemään hakua peitteiselle metsäalueelle. Kuten viime viikolla, se toi nytkin riistat nätisti käteen, mutta vaihtoi kerran, jälleen vaakun lokkiin. Se malttoi palauttaa ensin 4 fasaania, kanin ja yhden variksen ennenkuin pokka petti. Juoksi vaakulle, otti matkaansa, jatkoi lokille (josta oli ehkä saanut hajun jo toista fasaanikukkoa tuodessaan) ja toi lokin. Tämä selvisi kun lähdimme lopetettuamme hakemaan sitä toista varista. Se löytyi lokin paikalta... No, mutta muuten siis ok. Pitänee jatkaa treenausta pelkästään vaakuilla. Ja hienoa että viime talven ja kevään palautustreeni vaakulla on tuottanut todella tulosta.

Tänään Vinhan kanssa kaukokäskyjä sisällä. Palkat mulla, mutta pysyi kyllä ok paikallaan. Ei vaan nouse ekalla eikä aina tokalla käskylläkään maasta seisomaan Illalla tunnaritreeni isännän avustuksella. Isäntä siis vei kapulat ja minä käänsin selän kuten kokeessa. 4 toistoa, ensin etäisyys kapuloihin 7 m sitten 10 m. Kahdella ekalla annoin nouda käskyn kun V oli ottanut oikean kapulan suuhun. Vikalla en tiennyt kapulan paikkaa enkä antanut ylimääräistä noutokäskyä. Ekalla pureskeli kapulaa, muut meni oikein mallikkaasti. Jossain sentään edistystä... Sitten laatikkopistotreeniä. Maalasin päivällä ämpärit, mutta kyllä ne silti näkyi aika huonosti tuossa heinässä. Ensin ämpärien etäisyydet toisistaan 4 m ja "pistojen" pituus 10 m. Otin kaikki kolme ämpäriparia ensin yksitellen ja Vinhalla meni hetki ennekuin se bongasi ämpärit. Heti perään kolmen "piston" sarja joka meni sangen mallikkaasti. Näitä 3 tai 4 toistoa ja sitten ämpäreiden väliksi 6 m, piston pituus sama. Olisi pidentänyt, mutta pellossa oli kumpare ja oikean ämpärit jäivät sen taakse. Jälleen yksitellen, sitten sarjassa. Meni hienosti. Vinhan mielestä homma on selvästi tosi hauskaa Pitää yrittää saada systeemistä kuva tänne.

Riemu on keskittynyt tänään kosketuskeppiin. Neljä lyhyttä treeniä, pääasiassa kuivamuonaa nameina, mutta kerran myös nakkia ja maksaa (ehkä kynnen kokoiset palat...). Vaikka neiti on super ahne, silti näkyy pieni ero työskentelyintensiteetissä kuivamuonan ja "parempien" namien välillä. Riemu painaa tänään jo 7,5 kg, se on siis kasvanut ensimmäisen kolme viikkoa sitten tehdyn punnituksen jälkeen 2,6 kg, 860 g päivässä. Ylärajoilla mennään, joten täytyy olla tarkkana ettei ruokamäärä lisäännyt namien muodossa. Lisäksi tein Reimulle pienen jäljen kuuden ruualla. Se syö melko tarkasti, mutta kaahaisi kyllä jos en pitäisi kiinni. En ole varma onko tämä oikea tapa hillitä labradorin vauhtia jäljellä, taidan aika pian aloittaa sille asfalttijäljet.

Voima harjoitteli takapään kääntämistä. Se menee jo sujuvasti etujalat pölkylle, joten en käytä enää alustaa. Sain myös sujuvaa takajalkojen sivuttaissiirtoa (koirasta katsoen) oikealle, ja vaihdoin suuntaa. Vasemmalle homma ei lähtenyt ihan niin ketterästi käyntiin, mutta paranee varmaan nopeasti. Lisäksi olen aloittanut istumisen opettamisen. Kaksi kertaa kaksi 10 toiston sessiota tänään. V ei oikein saa ajatuksesta kiinni, ja tarjoilee maahanmenoa + turhautuu. Ohjaan istumaan kepillä ja se liittynee Voiman mielessä melko tiiviisti vielä maahanmenoon.

Voima on ollut viime perjantaina ja sunnuntaina kanalintumetsällä. Se liikkuu melko itsenäisesti, mutta mitään selvää  haukkua ei ole vielä osunut kohdalle. Sen sijaan pikkupoika törmäsi sunnuntaina hirviin ja pelästyi pahan kerran. Isäntä oli varma että se on jäänyt kiinni johonkin rautaan tms. kun metsästä oli yhtäkkiä kesken teenjuonnin kuulunut hirveä kiljuminen ja rääkyminen. Hetken päästä Voima oli kuitenkin hiljentynyt ja sitten aloittanut haukun. Kun isäntä ehti paikalle, olivat hirvet jo lähteneet ja V oli istuskellut kovin itseensä tyytyväisen näköisenä pellon reunassa.