Viikonloppuna treenasimme rakennusetsintää käytöstä poistuneella armeijan varikkoaluella. Alueella on kokoa joku 80 ha, useita tyhjiä erityyppisiä rakennuksia, metsäalueita ja kaiken ympärillä vielä aita. Loistava alue treenaukseen, valitettavasti vain poliisilla on lupa käyttää aluetta ja mekin olimme nyt siis poliisin vieraina. Porukasta suurin osa meikäläisiä, lisävahvistuksia saimme Jyväskylästä ja Tampereelta.

 

Aloitimme perjantaina pimeätreenillä, jossa kaikille koirille otettiin puhtaalle alueelle yksi maalimies. Toinen kouluttajamme, koirapoliisi, halusi lähinnä nähdä koirien ilmaisut. Hän kertoi heti alkuun ettei tiedä mitään rullailmaisusta joten meillä rullalla ilmaisevien koirien ohjaajilla oli pieni näytön paikka. Vinhula lähti alueelleen reippaasti kuten aina, liikkui alueen reunaan ja olisi mielellään jatkanut vieressä olleelle jo käytetylle eli "haisevalle" alueelle. Tuli kuitenkin heti kutsusta ja saikin sitten aika nopeasti hajun maalihengestään. Ilmaisussa ei ollut mitään vikaa, mutta koskapa minä uskoin maalihengen olevan toisaalla, laitoin koiran tarkistamaan asian uusiksi. Se juoksi suoraan takaisin maalihengelleen ja teki taas kauniin ilmaisun (treenin päätteeksi siis ohjaajalle jälleen muutama minuutti päänseinäänlyöntiä…). Sitten näytölle tiheän kuusikon läpi, jouduin pysähtymään useamman kerran ja huomasin että joka kerta odotettuaan Vinha ravisteli ennen kuin lähti uudelleen liikkeelle. Kärsivällisesti se kuitenkin jaksaa raahata, odottaa ja taas raahata minua hankalassa maastossa.

 

Lauantaina jakauduimme kahteen ryhmään ja meidän porukka lähti ensin nk. koiratalolle, ilmeisesti entinen sode jonka vieressä koiratahra, ja piilotimme maalihenkiä sekä tarhaan että taloon. Talossa oli melko pimeää ja ehkäpä viikonlopun hankalimmat lattiat. Vinha aloitti, ensin yksi maali koiratarhaan, kuudesta tarhasta taakse keskimmäiseen. Haju tuli viereiseen tarhaan koskapa Vinha kävi ensin siellä, haistoi sitten verkon läpi oikeaan tarhaan, otti rullan, kävi rulla suussa oven kautta tarhassa tarkistamassa maalihengen sijainnin ja sitten toi rullan mulle. Sitten kaksi maalia talossa. Ensimmäinen pienen huoneen komerossa, haju tuli klassisesti vastakkaiseen nurkkaan jota Vinha tutki pitkään, otti kerran rullan suuhunsa mutta ei tuonut mulle. Kehoitin tarkentamaan ja hetken pähkittyään Vinha keksi lähteä nurkasta seinän viertä kohti maalia. Toinen maali oli avoimen oven takana talon toisessa päässä olevassa huoneessa. Tätäkin piti tietysti paikallistaa hetki, ja Vinha oli lopulta ottanut rullan huoneen keskellä noin 2 metrin päässä maalihengestä. Se vei näytölle tähän paikkaan ja bongasi vasta sitten maalihengen tarkan sijainnin. Tässä olisin voinut pyytää tarkentamista, mutta en huomannut ajoissa ettei Vinha ollut käynyt ihan maalihengen luona. Kokonaisuutena kuitenkin ihan kelpo suoritus kokemattomalta koiralta. Liukkaat lattiat tai pimeys eivät haitanneet yhtään, vauhtia oli pikkuisen ehkä liikaa mutta pääosin Vinha tarkisti huoneita kyllä mun osoittamassa järjestyksessä.

 

Lauantain toinen treeni tehtiin valoisammassa puulattiaisessa talossa, olisiko ollut joku upseerikerho ennen. Täällä oli mielenkiintoinen "kanttiini", suuren salin yhteydessä pieni komero josta oli avoin tarjoilutiski saliin. Tulimme sisään talon keskellä olevasta ovesta ja ovella taas koira istumaan & ovi kiinni ennen kuin laitoin koiran töihin. Hyvin se kokoaa itsensä ja odottaa lupaa ilman mitään piippailuja tai sählinkiä. Tarkistimme ensin talon toisen pään jossa oli maalihenki pikkuruisen vessan takimmaisessa loosissa. Vinha ilmaisi minulle vastapäistä nurkkaa mutta laitoin sen jälleen tarkentamaan ja siitähän se maalihenki lopulta löytyi, selän takaa alle puolen metrin päästä ;D Sitten pähkimään kanttiinin tiskillä makaavan maalihengen hajua. Haju löytyi jälleen nurkasta ja Vinha työsti samaan tyyliin kuin useimmat muutkin koirat. Kierrettyään kanttiinin ympäri ulkopuolelta pari kertaa se kääntyi suoraan ympäri nurkasta ja mahdollisesti näki maalihengen. Sitten riemulla etujalat tiskille, rulla suuhun ja mun luo. Olin kovasti tyytyväinen ja saimme myös kehuja tässä rakennuksessa mukana olleelta poliisilta. Oli mukava kuulla että hänen mielestään rullailmaisu toimi oikein hyvin ja että koira pystyi hyvin patoamaan harjoituksen aluksi ja liikkui hyvin.

 

Lauantain kolmannessa treenissä kaikilla koirilla oli yksi maalihenki isossa tyhjässä varastohallissa, ja tavoitteena oli lukea koirien reaktioita ja katsoa mihin haju tuli. Tuuli oli kääntynyt joten meidän ryhmän koirat toimivat hyvin eri tavalla kuin toisen ryhmän koirat aamupäivällä. Kiersimme hallin ensin ulkoa ja Vinha merkkasi maalihengen vastakkaisen seinän puolelta käymällä seinän vieressä haistamassa sitä. Tässä tuli selvästi esille Vinhan pienieleisyys, siitä ei ole kovin helppo lukea milloin se on saanut hajun. Hallin päässä se teki lenkin kauemmaksi kuten myös kolme koiraa sen jälkeen. Toisella seinustalla Vinha tarkisti seinässä olevan syvennyksen, ja juoksi sitten viereiselle talolle jossa olimme juuri treenanneet. Takaisin ja sitten ensin ohi kohdasta jossa maalihenki seisoi seinän vieressä hallin sisällä, kulmasta seinän viertä takaisin maalihengen kohdalle ja sitten kulman ympäri etsimään ovea. Hallissa Vinha kävi ensin vastakkaisella seinällä ja päädyssä josta se oli ulkona tehnyt lenkin kauemmaksi eli niissä molemmissa kohdissa joista ilmeisesti tuli haju ulos. Tarkistusten jälkeen se paikallisti maalihengen melko nopeasti.

 

Lopuksi otimme vielä upseerikerholle yhden maalihenget kaikille koirille. Vinhalle nyt sisään kanttiiniin. Se keksi melko nopeasti mennä kanttiiniin ja siellä paikallistaminen kesti taas hetken. Ihmiselle on aina yhtä jännä katsoa miten koira voi varsinkin pienessä tilassa käydä ihan vieressä ennekuin paikallistaa maalihengen. Harjoituksissa aukenee kyllä ettei tositilanteessa rakennusetsintää suorita vain koira, vaan koira, ohjaaja ja kartturi yhdessä. Tärkeää on että koira reagoi hajuun ja ohjaaja osaa lukea koiraansa että tiedetään mihin kohtaan etsintää tarkennetaan. Se että koira täydellisesti paikallistaa maalihengen ja ilmaisee on hieman toissijaista, joskin harjoituksissa on tietysti tärkeää että koira opetetaan sinnikkäästi tarkentamaan maalihengen sijainti ennen ilmaisua.

 

Sunnuntaina teemana oli jälleen sisätilat ja lisäksi savu. Meidän ryhmä treenasi ensin isossa tyhjässä hallissa jonka toisessa päässä oli mielenkiintoinen koroke ja korokkeelta rappuset toisen kerroksen "parvelle". Meillä oli savupanos jolla oli tarkoitus katsoa miten savu (ja haju) rakennuksessa liikkuu, mutta valitettavasti panos oli joko vääränlainen tai emme osanneet käyttää sitä. Onnistuimme savustamaan rakennuksen oranssilla käryllä niin ettei siellä lopulta nähnyt mitään eikä voinut hengittää ja siten olla kovin montaa minuuttia pidempään. Otin Vinhalle savuttomampaan eteistilaan maalihengen ikkunalaudalle ja aloitin etsinnän rakennuksen ulkoa. Vinha merkkasi ensin rakennuksen kulman ja sitten oikeaa ikkunaa seuraavan ikkunan. Sisällä haju painui ikkunalaudalta ovensuuhun jossa tietysti seisoivat treeniä seuranneet ihmiset. Vinha ilmaisi ensin heitä ja ymmärsin sitten tyhjentää ovensuun. Haju tuli selkeästi myös huoneen keskelle tolpan juureen. Toinen maali sitten savun keskelle halliin, korokkeelle rappusten viereen. Haju ei tullut juuri alas halliin eikä Vinhakaan edennyt savussa kunnolla, mutta liikkui kuitenkin ja hyppäsi korokkeelle kun kehotin. Korokkeella se paikallisti maalihengen jälleen seinänviertä ja toi rullan korokkeen reunalle. Kehotuksestani se hyppäsi alas, piti hyvin rullan ja toi sivulle. Ok suoritus, harmi vaan kun emme savun takia päässeet kunnolla käyttämään hallia.

 

Sunnuntain toinen ja viimeinen treeni asuintalon tyyppisessä 3-kerroksisessa rakennuksessa. Kellarissa oli savukone jolla kellaritila saatiin haluttaessa aivan täyteen savua (tällä kertaa sellaista joka ei kirvellyt kurkkua ja silmiä...). Kellariin meni jyrkät tavalliset portaat ja vielä jyrkemmät eritasoportaat joita kävimme kävelemässä jo perjantaina illalla. Vinhulalle sitten kellari aivan täyteen savua ja sisään toisen pään eritasoportaista. Oma etenemiseni tapahtui seinää tunnustelemalla ja koira katosi lamppuineen näkyvistä puolen metrin päässä, mutta hyvin tuo tuntui silti liikkuvan. Maalihenki oli kellarin toisessa päässä saunassa josta haju tuli pesuhuoneeseen ja pukuhuoneeseen pesuhuoneen oven taakse. Paikallistaminen kesti hetken ja koko tilanne oli aika mielenkiintoinen kun tiesin koiran sijainnin vain suunnilleen äänien perusteella eikä koirakaan tietysti nähnyt minua. Tiesimme milloin Vinha oli paikallistanut maalihengen, hännän paukutus seinää vasten kuului hyvin :D mutta kun en nähnyt koiraa en tietysti myöskään tiennyt oliko se ottanut rullan vai ei. Vinha tuli pois ja eteeni mutta ilmeisesti ei tuonut ensin rullaa. Sitten se meni maalihengelle uusiksi ja nyt kuulimme kun se otti rullan, sekä hengityksestä että rulla on suussa. Tällä kertaa rulla tuli hienosti sivulle ja Vinha pääsi palkaksi tietysti näytölle. Lopuksi vinttikerroksessa yksi maali, avoimen tilan toiseen reunaan oli rakennettu varastotilaa ja "pannuhuone" josta oli ovi auki rakennuksen päätyä kohti. Haju painui jälleen vastakkaiseen nurkkaan josta Vinha sen bongasi, työsti nopeasti ja tarkasti ja löysi maalihenkensä lämmityskattilan takaa. Hauskan näköistä kun lämpimän ihmisen haju painui kohti ullakon kylmiä pikkuikkunoita ja Vinhula tarkisti jokaisen siitä pannuhuoneen vastakkaisesta nurkasta ennen kuin pyörsi hajulle :)

 

Todella hyvä treeniviikonloppu. Oli kiva taas seurata erilaisia koiria ja erittäin hyvä kuulla poliisin ajatuksia ja kommentteja koiran käytöstä etsinnässä. Toivottavasti mekin teimme poliisiin hyvän vaikutuksen. Ehdimme tehdä yllättävän monta treeniä ja saimme paljon hyvää kokemusta. Kotona Vinha oli sekä lauantaina että sunnuntaina treenien jälkeen tosi väsy, mutta mitenkään väsymys ei näkynyt sen työskentelyssä kumpanakaan päivänä. Taitava ja reipas koira :D