Kukapa olisi uskonut : Olen tehnyt tällä viikolla Vinhalle 4 "pelto"jälkeä!!! Pelto lainausmerkeissä siksi että oikean pellon sijasta on oltu Bolidenin/OMG:n parkkipaikan edustan matalassa heinikossa. Paikka on todella kuiva ja heinä niin "ohutta", että oletan alustan sijoittuvan johonkin hiekan ja oikean pellon välimaastoon tallatun kasvillisuuden hajun voimakkuuden osalta. Pellolla murskaantuntut tuore heinä haisee todennäköisesti hyvin voimakkaasti, jolloin (oletan) se varsinainen ihmisen hajukomponentti jää vähemmälle ja lisäksi haju leviää voimakkaasti niin että Vinhan kaltainen koira on todella vaikea saada menemään tarkasti ja pysymään tiukasti jäljen päällä.

Keskiviikkona tein myötätuuleen kaksi suoraa jälkeä joilla molemmilla 10 keppiä 10-15 askeleen välein. Askelväli vähän normaalia lyhyempi, reilun 50 senttiä, ja jälkien pituus siis noin 100-150 metriä. Jälkeä tallatessani Vinha istui jäljen päässä odottamassa ja näki kun "mätin" keppejä jäljelle. Se jäljesti molemmat aivan tuoreet jäljet ihan järkevää vauhtia, nenä alhaalla ja ilmaisi moitteetta 8+9 keppiä, loput 2+1 pienellä avustuksella. Se meni aina noin metrin ohi kepistä, palasi sitten ja kävi maahan kuono minuun päin. Maahanmenopaikka ei ole kovin tarkka, keppi saattaa hyvin jäädä vatsan alle, mutta metsäjäljellä ei tyylipisteitä jaeta  joten tämä kelpaa minulle . Naksautin maahanmenosta, palkkasin isolla palalla pedigree liuskaa ja annoin luvan jatkaa jäljellä kun Vinha pysyi maassa. Jos se nousi ennen "jälki"-käskyä (tässä kohtaa sana on kyllä Vinhalle todellakin "lupa" eikä "käsky", odotin että meni uudelleen maahan ja sitten vasta sai jatkaa. Eli: Lupa jäljestää vahvistaa maahanmenoa kepillä.

Torstaina vaikeutin treeniä niin että Vinha oli autossa jälkien tekemisen ajan. Tämä yleensä nostaa sen kierroksia ja tekee siten hommasta vaikeampaa. Tallasin ensimmäisen jäljen ennen johtokunnan kokousta ja jätin sen vanhenemaan. Jäljellä oli edelleen 10 keppiä, välimatkat nyt 15-30 askelta, ja lisäksi kaksi kulmaa. Jälki ehti vanheta sopivasti 1,5 h.  Jäljelle tullessa tallasin ensin toisen jäljen vanhenemaan ennenkuin ajettiin ensin tallattu. Tälläkin 10 keppi joiden etäisyys 15-30 m, yksi kulma. Molempien jälkien pituus 150-200 m.

Olin merkannut jäljen lähdön jotta tiesin tarkalleen missä se meni, ja lähetin Vinhan janalle noin 10 metriä jäljestä. Se eteni suoraan, ja teki hyvän jäljennoston: Pysähtyi sekunniksi nenä maassa, tarkisti kaksi askelta taaksepäin, kääntyi oikeaan suuntaan ja lähti etenemään. Ihan alussa pieni kiekura oikealle, jolloin pysäytin oman vauhdin ja koira tarkensi jäljelle. Ekassa kulmassa kääntyi oikein, mutta teki tarkistuslenkin ja sitten jäljesti kulman noin metrin jäljen vieressä. Toinen kulma tarkempi ja ilman lenkkiä. Kepeistä yksi olisi jäänyt, muut ilmaisi samalla tavalla kuin eilenkin, eli meni metrin tai kaksi ohi, palasi ja meni maahan. Yllättävän pieni ero jäljestyksessä aivan tuoreisiin jälkiin verrattuna, pienet lenkurat alussa laitan lähinnä innon piikkiin.

Toinen jälki ehti vanheta 20 min, sen nosto samanlainen kuin ekalla eli vanhemmalla jäljellä. Nosto ok, jäljellä vauhtia mutta myös tarkkuutta ehkä pikkuisen enemmän. Jälleen yksi keppi olisi jäänyt. Kulman meni tarkasti ilman tarkistuslenkkiä, mutta kulman jälkeisellä osuudella jäljesti ensin ehkä metrin sivussa jäljestä.

Ihmeen tarkkana ja rauhallisena tuo kaikenkaikkiaan on nämä kuivanpellon jäljet mennyt, ehkä viime kesän asfalttijäljistä on sittenkin ollut jotain hyötyä.