Viime kesänä Vinhalla oli ongelmia hypyn kanssa, tilanne parani hieronnalla ja motivoivilla hyppytreeneillä ja syksyn hakukokeessahan hypyt menivät hyvin. Jäin kuitenkin miettimään kolmea asiaa: Onko Vinhan hyppytekniikka lähtökohtaisesti huono, onko sillä selässä jotain pysyvää vikaa ja miten hyppäämistä oikeastaan pitäisi treenata. Niinpä kun Vappu Alatalo tuli pitämään hyppykurssia Kannukseen, päätin mennä mukaan vaikka toisaalta epäilin olisiko kurssi oikeasti vain agilitaajille.

No, agilitypainotteistahan tuo on kun kaikki muut osallistujat ovat agilitaajia, mutta hienosti kouluttaja huomioi ainakin tänään lauantaina Vinhan kohdalla sen että tähtäin on pk-hypyssä eikä me tiedetä agilitystä kovin paljon. Aamusta aloitettiin luennolla, tässä jotain ylöskirjattuja juttuja:

  • Hyppäämistekniikan kehittämisessä yksi olennainen osa on koiran syvien lihasten (mahdollisten puutteiden) kehittäminen. Tätä varten kannattaa pyytää pätevän eläinfysioterapeutin arvio koirasta ja harjoitusohjelma.

 

  • Koiran "osataidot" hypyssä:
  1. Reitti esteeltä toiselle:
    • Agilityradalla optimaalisen reitin löytäminen esteiden välillä. Tässä kohtaa kouluttaja puhui esim. vekkaamisesta, joka ei ole minulle kovin tuttu termi.
  2. Etäisyyden arviointi:
    • Epävarma koira lisää askelia eteen eteen (Vinha tekee tätä silloin kun hyppy onnistuu huonosti).
    • Motivaatio vaikuttaa tähän.
  3. Ponnistupaikan valinta:
    • Tähän vaikuttaa esteen korkeus ja pituus.
    • Hyvässä hypyssä hyppyesteen tulisi olla keskellä hyppykaarta.
  4. Painonsiirto takaosalle (kouluttaja puhui paljon painonsiirroista koko päivän)
    • "temppu"treenit takaosalle: Painonsiirtoa, peruutusta, takajaloille nousua (ei n. puputus/kökötys/orava-asento vaan hyppäys). Kouluttaja houkutteli näissä nameilla, itselleni tuli mieleen kosketuskeppitreenit tuon takajaloille nousun kanssa.
    • Rangan pyöristäminen: Taivutukset eteen ja alas, siis nenä vatsanalle, taivutukset sivulle. Molemmissa tue lantio takaa. Sivulle taivutus ensin nenä kylkeä pitkin peppuun ja siitä alas. Näitä pitäisi tehdä päivittäin jotta oppii näkemään miten koira taipuu ja näkee muutokset jos tulee jotain ongelmia.
    • Kaikki kiputilat myös niskassa ym. haittaa rangan pyöristämistä.
    • Tässä tärkeitä takaosan syvät lihakset.
    • Ei koskaan hypytystä lentävän lelun perään. Jos heität pallon esteen taakse odota että se on maassa ennenkuin koira hyppää.
  5. Hyppykulma
    • Hyvin rotukohtaista.
  6. Hypyn korkeus
    • Putoaako rimat?
  7. Hypyn jälkeen tasapainottaminen
    • Alastulo

Harjotukset:

Paikaltaan hyppy nk. speedbumpin takaa ensin yksittäiselle esteelle sitten okserille. Paikaltaan hyppyyttäminen okserilla kasvattaa takaosan ponnistusvoimaa. Etäisyys speedbumpista esteeseen maksikoiralla 5-6 jalanmittaa (jalka n. 30 cm), "targetti" (eli namialusta tai lelu) esteen takana noin 12-18 jalan päässä. Harjoittelu aloitetaan hyvin matalalla esteellä, maksikoirallakin alle 25 senttisillä esteillä. Vinha hyppäsi yksittäistä estettä 65 senttiseksi ongelmitta ja hyvällä tekniikalla, saman korkuinen okseri meni samoin hyvin (okserin korkeudesta en ole ihan varma). Alastulot oli tömähtäviä, etupään lihaksia pitäisi parantaa.

Sarja: Speedbumpin takaa, etäisyys bumpista ekaan esteeseen 4 jalkaa, esteiden väli maksikoiralla 6 jalkaa, 5 estettä, target noin 7-18 jalkaa vikasta esteestä. Tämä pennulle ensin speedbumpeilla, esim. Vinhalle tehtiin matalilla (alle 20 cm) ristikkäisillä rimoilla.

Harjoitukset pk-hyppyä varten:

  • Ponnistupaikan arviointiin: Hyppysarjaharjoitus jossa 3 matalaa estettä ja viimeisenä toko/pk-hyppy.
  • Em. hyppysarjaa kapulan kanssa, 650 g kapulalla ja myös 1 kg kapulalla.
  • Metrin pk-hyppy on koiralle äärimmäinen suoritus, sitä ei pitäisi treenata kuin kerran yhdellä treenikerralla. Estekorkeuden arvointia voi treenata sitten matalammalla esteellä. Metrin hyppy pitää olla super mukava ja koiralla saa olla aika reippaasti kierroksia niin että sillä on aina hyvä asenne hyppyyn. Superpalkka ja kehut hypystä.
  • Kun koira osaa muista treenata mahdollisimman monenlaisilla esteillä ja alustoilla.

Pennun harjoitukset voi aloittaa 4-6 kk vanhana speedbumpeilla, kerran kuussa säännöllisesti sillä koiran kroppa muuttuu kun se kasvaa ja kehon hahmotuksen täytyy pysyä perässä.

Rimpu oli matkassa ja sai loistavaa häkissä olo treeniä. Alkuun vollotti silloin tällöin, mutta 1-2 tunnin jälkeen hiljeni täysin. Tein väliajoilla vähän seuraamista, nyt mentiin hyvällä asenteella. Palkkana oli aamuruoka ja keskityin itse olemaan tosi iloinen aina kun palkkasin. Rimpu oli hyvä. Toisella kertaa tein paikkamakuuta kun toiset koirat treenasi ja porukkaa liikkui ympärillä. Tämäkin meni tosi hyvin. Paikkamakuun häiriötreenit on todella tehneet hyvää.