Hivenen epäonnisten riistatreenien jälkeen palattiin torstaina damikantaan. Otin sorsastamaan mukaan Riemun ja tein sille miesten kahvitellessa ohjaustehtäviä pellolle. Viritin kohteet ristin muotoon, oikealle linjalla oli vaikeutena korkeaa heinää kasvavan ojan ylitys. Lisäksi heittelin lähetyspaikan taakse vattupuskiin kolme damia helpoksi hakutehtäväksi. Lähetin ensin suoraan eteen oikealle merkille, sitten toisen kerran samalle merkille mutta istumasta oikealle. Ensimmäisellä lähetyksellä Riemu juoksi dameille, haisteli niitä, katseli kaihoisasti laavun suuntaan ja tuli pois, ja teki saman uudelleen. Kolmannella se uskoi että halusin sen todella tuovan damin ja toi sellaisen. Sitten lähetin kaksi kertaa vasemmalle ja lopuksi suoraan eteen. Oli aika hämärää jo, ja merkit kenollaan niin etteivät näkyneet hyvin, mutta pikkulikka irtosi hienosti. Sitten otettiin hakuruudusta yksi dami, tai siis piti ottaa yksi, mutta otettiinkin kaksi. Joku pikkueläin lähti ruudun lähistöltä kun virittelin treeniä ja Riemu bongasi ensin sen jäljen, tuli kuitenkin pois ja haki sitten damin, ja haetutin toisenkin. Sitten tuli pysäytysharjoituksen vuoro. Lähetin eteen aikomuksena pysäyttää ja lähettää oikealle, mutta tämä hienosti suoraa linjaa tekevä pikkumustani juoksi tietysti pillikäskystä täysin välittämättä täysillä eteen ja merkille. Siellä ei ollut mitään, ja pikkumusta tuli kyllä pois, mutta uudella yrityksellä ei ymmärtänyt lähteä oikealle vaan kaarsi oikean kautta jälleen eteenlähetys merkille. Two is a mistake, three is a habit, joten tehtiinkin sitten väliin helppoa pysäytyspillitys harjoitusta, sitten lähetin istumasta oikealle ja sitten sain Riemun pysäytettyä suorasta linjasta ja lähetettyä oikealle. Loputksi otettiin vielä se kolmas dami "hakuruudusta".

Varsinaisesti sorsalta saatiin yksi pudotus ja siitä palautus nipin napin käteen.

Kotosalla palauteltiin vielä mieleen pillipysäytystä ihan sisätiloissa.

Ennen lauantaita lueskelin sitten muistiinpanojani Tineken koulutuksesta ja pyysin isännän avuksi. Tein samanlaisen treenin kuin torstaina, mutta pelikuvana ja ilman hakua. Unohdin merkit kotiin ja käytin harmaita laatan paloja jotka tuskin erottui munkaan silmiin, mutta se ei tuntunut pikkulikkaa haittaavan. Nyt ensin eteenlähetys, sitten vasemmalle ojan yli 2 kertaa ja oikealle mistä tuli haju, kaksi kertaa. Sitten eteen, pysäytys (PYSÄHTYI EKALLA!), isäntä nosti vasemmalla puskan takana damia ja lähetys sinne. Uusi lähetys eteen, pysäytys ja vasemmalle ilman apua. Sitten taas lähetys eteen (isäntä vei välillä Riemun näkemättä damin merkille), ja sen jälkeen eteen, pysäytys, apu oikealta ja lähetys sinne. Ja sama uusiksi ilman apua. Tässä kohtaa tosin Riemu veti oikealle erittäin voimakkaasti, ja olisi eteenlähetyksellä mennyt suoraan sinne joten isäntä kävi muka laittamassa damin eteen, jotta saatiin linja suoraksi. Oikealta ei olisi ehkä tarvinnut ollenkaan näköapua kun sieltä tosiaan tuli tuuli. Ja lopuksi sitten vielä isäntä vei Riemun näkemättä damin eteen ja lähetin sinne. Tämä meni aika hyvin!

Jälleen perään oikeisiin hommiin. Heti mennessä nähtiin kuinka hirviemä tuli kahden vasan kanssa lahden yli, läpi kaislasta ja jatkoi lammasaitauksen ulkopuolelle pitkin peltoa. Komeita olivat. Ja kyllä, ranta on aidattu ja siellä laiduntaa n. 20 lampaan lauma. Pientä lisähäiriötä koirille wink Lauantaina ne pysyivän onneksi alueen pohjoisosassa eikä Riemun tuntunut välittävän niistä. Nyt pohjoistuuli oli nostanut veden korkealle ja toi kaislikoista hyvin hajua pikkumustan nenään. Se ajoi ylös taveja ja heinikoita, molemmista yksi pudotus. Tavin palautti isännälle, heinikon tosi hienosti minulle. Olin liikkunut aika pikästi sillä aikaa kun Riemu etsi, joten se joutui etsimään minut löydettyään linnun ja teki sen sinnikkäästi sorsa matkassa. Ja päälle palautti huolellisesti käteen. Olisikohan se palautus löytymässä? Ehkäpä uskallan viikolla koittaa kylmällä tavilla ja sitten vaakulla jos tavi toimii.

Mutta: Onko se paukkunouto jos noutaja ajaa lintuja ylös, ne ammutaan ylösajosta ja se jatkaa suoraan noutoon? Meidän metsästystilanteiden kannalta olisi epäkäytännöllistä jos koira tulisi välissä mun luokse kun saatan olla pitkän kaislan takana enkä näe mihin lintu putoaa. Toisaalta isossa porukassa koiralle voi olla vaarallista jos se sinkoaa heti noutoon. Tätä me jäätiin vähän miettimään. Ylösajosta laukauksen jälkeen ei Riemu eikä kyllä Vinhakaan kovin helpolla tule (heti)luokse...

Sunnuntaina otin Vinhan sorsastamaan vaikka sillä oli ollut jo aika rankka viikonloppu, sillä arvelin että Riemu oli saanut jo hyvinkin kiitettävästi "lämmikettä" lauantaina. Oli vain valitettavan sorsaton päivä, kaislasta ei noussut ylös yhtään, eikä passissa ollessa ampumahollille tullut yhtään lintua. Olisi suonut Vinhalle hyvä noudon, niin hienosti se oli välittämättä lampaista jotka laidunsivat kaislikkoa kiertäessä heti mun takana ja passissa melko lähellä. Riemukin oli mukana, tein sen kanssa nyt vaihteeksi seuraamista, paikallaoloja ja pillikäskyillä luoksetuloa ja pysäytystä pellolla. Häiriöksi heitin kaksi damia jotka sai noutaa lopuksi, mutta niitä suurempi häiriö oli kyllä äkillinen sorsapillitys laavulta... Arvata saattaa mihin pikkumusta suunnisti kun lähetin eteen viistosti pois laavulta päin, jonkin aikaa pillityksen jälkeen... Mutta tuli takaisin ja teki sen jälkeen hyvän paikallamakuun ja sen eteenlähetyksenkin.