Hämmentävä tilanne. Minulla on koira jolla on tottis melkeinpä pidemmällä kuin maastot pk- ja peko-kokeita ajatellen. Peko-tottiksesta vielä käyttöesineen noudon ja eteenlähetyksen tilanne on epävarma, niitä en ole tehnyt kovin häiriöisessä ympäristössä. Toki kaikki jättöliikeet putkeen vaatii vielä treeniä, ja koirallinen henkilöryhmä. Ja tietysti sitten se murheenkryyni eli paikkamakuu. Se on kyllä edistynyt kovasti viime syksystä, mutta kovin pahoja häiriöitä Riemu ei kestä. Esimerkiksi läheltä ohittava oudosti kävelevä ihminen on liikaa, viime viikon tiistain tottistreeneissä tämä oli liikaa vaikka kävelijä oli tuttu Miikku, Riemu nousi paikkamakuusta ja ryntäsi haukkumaan päin Miikkua... No, tänään saatiin kaksi hyvää paikkamakuutreeniä. Toisessa kaksi laukausta+luoksetuloa tekeviä ja pallolla leikkiviä koiria ja toisessa minä menin henkilöryhmään. Ekasta laukauksesta Riemu tuli vähän levottomaksi mutta rauhoittui ja toisesta vain venytti kaulaa. Sen sijaan se että menin henkilöryhmään sai Riemun nousemaan ylös. Käskin sen takaisin maahan, palkkasin hetken  päästä parilla namilla, kävin uudelleen henkilöryhmässä ja kun Riemu pysyi se sai selkänsä takaa palkkapurkin. Tuosta ihmisten haukkumisesta johtuen myös luoksepäästävyyden tarkastaminen epäilyttää. Riemu kestää varmasti kyllä sen että tuomari kättelee minua, mutta mitä jos tuomari on sitä ennen tarkstanut sirun ja Riemu on ehtinyt pelästyä siinä? Pitäisi harjoitella paljon, mutta valitettavasti niitä harjoitusihmisiä on huonosti tarjolla, treenikaverit on liian tuttuja (ja liian naisia...). Niin, että onkohan meillä se tottis nyt sitten kuitenkaan niin pitkällä...

Ketteryyttä on ehditty myös treenaamaan myöhäinen kevät huomioiden ihan kohtuullisesti, mutta keskenhän sekin on. Tikkailla tulee vielä kompurointia sillä Riemulla on liian kiire. Keinulla pikkuisen hannaa keinahdusta, mutta menee kyllä. Putkessa ei enää rynnistä eikä siten myöskään liukastele. Tynnyrisilta hyvä, pituushyppy ok, epämiellyttävä alusta suht ok. Pöydät vielä vaiheessa. Osaa mennä merkille ja siitä jokaiselle pöydälle, mutta vaihtoja pöydiltä toiselle ei vielä osaa. Merkki on jopa pikkuisen liian vahva, sillä Riemu pyrkii merkille kun se ei ymmärrä että haluan sen lähteävän pöydältä johonkin suuntaa toiselle pöydälSe mieleistelee kovasti myös tuttuja kantajia, joten en yhtään tiedä miten käy vieraiden kanssa. Ehkä se että kantaja ei mitenkään edes katso koiraa laskiessaan sitä maahan, auttaa.

PERA-koe kuitenkin lähestyy, ja tänään olimme treeniryhmän kanssa raunioilla. Meitä oli paikalla vain neljä, joten häiriöhenkilöitä ei oikein riittänyt eikä tehty tulia savuttamaan sillä tulen ylläpito vaatii yhden ihmisen. Lämmintä n. +20 ja puuskittainen tuuli joka välillä tyyntyi kokonaan. Riemulle neljä maalihenkeä joista kaksi kerrallaan piilossa ja mukanani olleen kolmannen piti kävellä häiriönä piilojen lähellä. Riemu on ollut tähän asti treeneissä pikkuisen löysä. Potkua saisi olla enemmän, jotta se kestää myös kokeen aiheuttaman paineen ja menee läpi myös savusta ja metelistä. Kokeilin palkkaamista välillä lelulla, mutta se ei näyttänyt nostavan kierroksia. Sen sijaan se että olen tällä viikolla pienentänyt Riemun ruoka-annosta, taisi tuoda pikkuisen lisää vauhtia. Eka maalihenki ratapölkkypiilossa, toinen vattupuskakaivossa, kolmas hukkaputkessa ja neljäs helpossa harvassa vaakaputkessa radan alussa. Paikalliseminen ja ilmaisu oli kaikissa ok. Tosin ekalla piilolla tarvitsi näytöllä toisen käskyn, sillä en päässyt menemään perässä samaa reittiä ja kun en tullut perässä Riemu palasi hakemaan minua. Kolmen piilon jälkeen pyysin löytyneitä treenikavereita kävelemään häiriönä meidän edellä ja piilon lähellä, ja kun tyypit oli heti meidän edessä eikä mistään tullut hajua, Riemulla meinasi mennä pasmat sekaisin. Se jäi pyörimään jaloissani, katsoi ja kyseli että mitä nyt. Lähetin uusiksi ja kun saatiin vähän etäisyyttä häiriköihin Riemu jatkoi taas etsimistä. Ihan ok treeni, tyhjän etsimistä saatiin nyt jonkin verran ja Riemu oli erittäin hyvin ohjattavissa. Mutta kyllä se vaatii vielä häiriötreenejä.