PERA-kokeesta ajelin suoraan takaisin Vattajalle, perinteiseen syksyn aloitukseen pelastuskoiraväen kanssa. Tällä kertaa mukana oli porukkaa vain SPeKL:n puolelta: OSEsta, LRPKsta, TSEstä, UPK:sta ja ESEKistä, yhteensä 16 ihmistä ja 20 koiraa. Tänä vuonna olosuhteet olivat jonnin verran viime vuotta huonommat, meillä oli kaksi parakkia joista vain toisessa oli vessat (2 klp) ja yksi suihku... Toisaalta toiseen parakkiin sai ihan luvalla ottaa koirat sisälle. Treeniryhmiä kokosin kolme, itse olin jälki/hakuporukassa, mutta käytännössä treenasin Vinhan kanssa vain jälkeä ja Riemun kanssa rullailmaisua.

Lauantai iltapäivällä Petri tallasi Vinhalle n. 1 km jäljen jonka loppupäähän Martti teki harhan. Jälki vanheni reilun 3 tuntia sateisessa kelissä, sillä oli 4 esinettä ja varsinkin loppupäässä melko monta mutkaa ja kiemuraa. Nostin jäljen janalta suoraan metsään. Vinha tarkisteli jälleen ensin jotain muuta, mutta edettiin jäljelle ja se nousi varmasti. Samoin jäljestys meni tosi hienosti, ei juurikaan ylimääräisiä mutkia ja ennen harhaa ei yhtään tarkistulenkkiä suorilla. Vinha meni hienosti kaikki kiemurat eikä oikonut ja kaikki esineetkin nousi. Harha oli aika vaikea, se kulki 5-10 metriä melko lailla jäljen suuntaisesti ja kun tulimme harhalle luulin ensin että Vinha aikoi lähteä sille. Pysäytin koiran, se tarkisti harhan toiseen suuntaan ja pysäytin jälleen. Sitten ihmettelin hetken gepsin ruutua kunnes totesin että en voi tietää tarkalleen missä oikea jälki menee enkä voi siis muuta kuin antaa koiran mennä ja katsoa kummalle jäljelle se erkanee. Ja sehän meni oikeaa jälkeä Loppupätkällä sitten yksi tarkistuslenkki. Aika hieno jälki, ei paljon aamupäivän rauniokoe Vinhulaa väsyttänyt Riemun kanssa tehtiin rullaa. Ensin tein itse viitisen toistoa itse sitten kahden eri "maalihengen" kanssa. Huomattiin että Riemu alkoi ketjuttaa virhettä: Yritä ensin rullaa, koske sitten keppiä ja ota rulla. Saatiin ketju kuitenkin poikki, kiitos tarkkaavaisten treenikavereiden Pikkuisen epävarmaa homma vielä on.

Sunnuntaina Vinhalle toinen jälki, jälleen pituutta kilsa ja nyt kaksi harhaa. Meri tallasi jäljen, Hilkka ja Petri teki harhat. Sunnuntaina ei satanut ja keli oli vähän tuulinen. Jälki ehti vanheta jälleen kolme tuntia. Vinha oli jo jäljelle lähtiessä vähän liian kierroksilla, olisi ollut ehkä hyvä ottaa sen kanssa välillä hakua. Jäljennosto tienvarresta, kuljettiin noin 50 metriä. V jäljesti kohtuullisesti, vauhtia oli ehkä pikkuisen liikaa ja tuntui että se häsäsi vaikka voi olla että tiheä puusto vaan haittasi omaa keskittymistäni ja etenemistäni. Jäljellä oli 4 esinettä: Sukka, 2 jälkikepin kokoista puupalikkaa jälleen sukka ja kaikki esineet nousi varmasti. Ensimmäisen harhan kohdalla Vinha tarkisti, mutta jatkoi itse oikeaa jälkeä, mutta toiselle harhalle se lähti ja ehti vielä jatkaa sitä n. 10 metriä ennenkuin tajusin että ollaan harhalla. Otin Vinhan pois ja pysähdyin "penalty" tauolle puhumatta koiralle mitään. Laskettuani kymmeneen lähetin Vinhan kohti oikeaa jälkeä jonka se sitten nosti ja jatkoi hieman empien etenemistä. Puh, kylläpä tämä on työlästä.

Iltapäivällä tehtiin vielä Merin ja Martin kanssa Riemulle ilmasutreeniä ja lopuksi Riemu sai etsiä heidät rinteestä. Ennen treeniä Riemu moikkasi Marttia ihan reippaana mutta alkoi pöhkiä kun Merkikin tuli paikalle. Tästä huolimatta itse rullatreeni meni hyvin molempien kanssa eikä Riemu ollenkaan epäröinyt juosta maalien luokse hajun saatuaan Hienoa että saatiin rullatreeni sujumaan paremmin kuin lauantaina ja olen päässyt siinä eteenpäin! Jatkossa täytyy muistaa pitää taukoja treenissä riittävän usein, ei saa päästä käymään niin että jatkan kunnes Riemu väsähtää. 5 toistoa ja sitten tauko!