Ongelmat tällä hetkellä: Haku ei suju. Pää käy liian kuumana eikä malttia paikantamiseen löydy vaikka vauhti ei olekkaan huimaava. Ja ilmeisesti kun mitään ei löydy, Riemu turhautuu ja tulee pois tyhjänä ja alkaa kysellä. Se tekee myös (mielestäni) kokemattoman koiran virhettä siinä että toistaa samoja lenkkejä joita on jo mennyt ja joista ei ole löytänyt mitään. Ohjauksissa ei ole pahasti vikaa, mutta niihin pitää saada lisää häiriöitä, varmuutta ja matkaa myös vedessä ja metsässä. Markkeeraukset erityisesti veteen lämmittävät liikaa. Riemu jähmettyy enkä saa käännettyä sitä rintamasuuntaani lähetyksissä, se ääntelee ja matka toppaa vedenrajaan kun ei se pysty innostukseltaan menemään veteen. Ääntely tarkoittaa karjumista. Riemu ei piippaa koskaan, (paitsi joskus kotona kun haluaa sisälle/ulos tms.) tempperamenttinsä mukaisesti se joko on hiljaa tai kiljuu tai karjuu täysillä. Ja ymmärrettävästi lajissa, jossa koiran tulee työskennellä TÄYSIN hiljaa, ykköstulokselta putoaa yhdellä suun avauksella jos sieltä suusta tulee 300 metrin päähän mäen toiselle puolelle kuuluva karjaisu... Pikku muruseni...

Haku

Ylivieskan kokeen jälkeen ennen Hailuodon ja Tammelan kokeita ehdin tehdä kahdet riistatreenit, toiset juhannusta edeltävänä torstaina Suskin kanssa Räyskälässä ja sitten seuraavana tiistaina Saijan, Sarkin ja Mariannen kanssa. Lisäksi tein kolme ruutua dameilla. Damitreenit oli vähän laiskoja ja tein liian lyhyitä ruutuja. Suskin ohje olikin treenata paljon riistoilla, sillä niillä haku on motivoivampaa.

Riistatreeneistä Räyskälän treeni onnistui hyvin. Riemu näki kun teimme ruudun. Ruudussa oli (muistaakseni) 9 riistaa, ruudun perällä vedettiin jälkiä riistoilla ja ruutu täytetiin edestä taaksepäin. Riemu eteni ruudussa hyvin ja käytti nenäänsä. Haettuaan 4 riistaa se jäi pyörimään eteen ja yritti tulla pois mutta kun laitoin sen jatkamaan se eteni taas hyvin ja haki vielä kaksi oikein mallikkaasti. Jatkossa pitää muistaa nämä neljä asiaa (motivointi, riittävästi riistaa, jäljet ruudussa, täyttämisjärjestys) Testaa myös riistahajuste. Tiistain treeni meni vähän niin ja näin ja ihan mun piikkiin. Porukassa on välillä hankala saada omalle koiralle tärkeimmät asiat toteutettua kun riistaa on vähän käytössä, osa koirista lämpenee liikaa siitä mikä on toisille sopiva motivointi ja porukka keskimäärin ei halua haetuttaa koirillaan kuin pari riistaa ruudusta.

Ohjaukset

  •  Häiriöheittoja ennen ohjaukseen lähettämistä, ja myös palautuksen aikana. Markkeerauksesta "luopumista".
  •  Jätä muisti ja heitä markkeeraus. Kävele muistia kohti ja kun koira luopuu markkeerauksen tuijottamisesta lähetä muistille. Tämä erityisesti vedessä.
  • Lisää matkaa. Koita keksiä jotain jolla damin saisi valmiiksi mutta ei näkyville veteen ohjausta varten...
  • Ohjauksia maalla rannan suuntaisesti ja ihan rehellisessa metsässä.

Markkeeraukset

Itse markkeerauksissa ei ole nyt ollut teknisiä ongelmia. Ne sujuvat jos Riemu ei käy liian lämpimänä. Markkeerauksia treenattiin viime syksynä paljon ja järjestelmällisesti Tineken oppien mukaan, ja Riemu on kehittynyt niissä huimasti. Mutta näitä pitää (ja ei pidä) tehdä:

  • Kavenna kakkosen heittojen väliä/kulmaa, järjestä tilanne niin että heittäjä saa toisen pois mikäli Riemu yrittää sinne ennenkuin on palauttanut ensin noutamansa.
  • Kasvata odotusaikaa ennen heittoa. Mikäli ääntelee ota kokonaan pois (hah, helpommin sanottu...)
  • Toinen heitto veteen ja toinen maalle, haetuta maalta ensin sillä vesi vetää enemmän. Älä kuitenkaan sorru ohjaamaan koiraa!!

Uiminen ja hallinta

  • Uiminen ja vesi elementtinä pitäisi saada vähemmän lämmittäväksi: Vähennä markkeeraustreenejä vedessä. Uita "tylsästi" eli pitkiä matkoja veneen perässä. Esim. 15 min. uintia, rannalla käynti ja taas 15 min uintia. Tämä on myös Vinhalle sopivaa joten 2 kertaa viikossa pitäisi päästä.
  • Yliuinti treenit: Jätä koira rannalle, kierrä itse lahden ympäri vastarannalle, heitä dami koiran ja itsesi väliin veteen ja kutsu. Dami houkuttaa veteen eikä koira kierrä rannan kautta. Josko tästä pääsisi toistojen jälkeen siihen että koiran voi jättä damin kanssa odottamaan.
  • Hallintaa, hallintaa ja hallintaa kierroksia nostavissa paikoissa. Pillikuuliaisuutta löytyy kyllä lenkillä ja pellolla, mutta treenaa sitä myös rannassa.
  • Caniksessa oli hyvä pysäytystreeni: Heitä pallo taaksesi ja pysäytä koira kun se ryntää pallolle. Aluksi pallo niin lähelle (kenties narun päähän) että saat sen pois jossei koira pysähdy. Itse lisäisin tähän vielä sen että palkaksi useimmiten toinen pallo taskusta.