Viime viikolla ehdittiin yhteensä kolmet hakutreeni. Maanantain minitreenien lisäksi keskiviikon peko-treeneissä ja torstain normi hakutreeneissä. Tälle viikolle on sitten vähän väljempi ohjelma ja lomalla ensi viikosta eteenpäin tulee varmaankin poissaoloa treeneistä.

Keskiviikkona kokeenomaista PEHA-A kokeen alueen etsintää koko peko-ryhmän kanssa. Alue ei ollut tarkasti mitattu eikä merkattu ja luulen että se oli jonkin verran suurempi kuin oikea koealue. Treenattiin ampumaradantien varressa, olen käynyt tuolla kyllä, mutta varsinainen etsintäalue oli mulle hitusen vieras, en käynyt sillä ennen omaa treeniä, ja Riemu treenasi toisena. Alueelle laitettiin 2 maalihenkeä, tuulen suunta oli lähinnä kulmittain alueen vasemmasta takakulmasta oikeaan etukulmaan. Tein etsintäsuunnitelman niin että mulla oli kaksi yhdensuuntaista keskilinjaa, joista ensimmäinen niin että oikealle myötätuuleen pistojen pituudeksi tuli 30-40 metriä ja sitten vastatuuleen jäi suurempi alue siten että koiran oli mahdollista oikeastaan tsekata koko alue jo heti ensimmäiseltä keskilinjalta. Riemu haistoi ensimmäisen maalihengen jo alueen ulkopuolelle kun tulimme alueen rajana kulkenutta tietä pitkin keskilinjan alkuun. Lähetinkin sen heti vasemmalle mistä sillä siis oli haju, se teki suht syvän piston ja toi rullan. Tästä jakoin löysähkösti pistottamalla keskilinjaa eteenpäin. Tai luulin, mutta oikeasti suunnistin aivan vinoon alueen oikeaan takakulmaan. No, toinenkin maalihenki löytyi kuitenkin tätä linjaa pitkin joten toista linjaa eikä sille siirtymistä ehditty tarvita. Kokonaisuutena suoritus olisi voinut olla parempi, mutta meni kuitenkin ihan kohtuullisesti. Riemu lähti pistoille suoraan ja työskenteli mielestäni riittävän itsenäisesti ja aika hyvin eteenpäin. Molemmat maalihenget oli Riemulle vähän vieraita, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Alue ei tuntunut tosiaankaan suurelta, eikä olisi ollut vaikeaa jatkaa vielä puolet lisää. Eniten pieleen meni tuo mun suunnistus, ei pitäisi olla vaikeaa kulkea kompassisuunnalla eteenpäin, mutta keskityin enemmän katsomaan koiraa ja menin näppituntumalla enkä suunnalla. Käytännössä etsintäsuunnitelman teko jännityksessä juuri ennen koealueelle menoa ja sen noudattaminen itse suunnistaen totaalisen vieraassa maastossa lienevät ne suurimmat kompastuskivet koetta ajatellen. Mutta koska koira toimii päätin että lähetään Kuusamoon katsomaan miten käy :)

Riemu_240713-normal.jpg

Torstaina sitten mäkitreeniä ja käytännössä myös ohjaajille suoraan kulkemista hankalammassa maastossa hakuporukan kanssa Kemiran metsässä. Ainoa paikka missä täällä on mäkiä, ja alue johon porukalla tuntuu vuodesta toiseen olevan yhtä vaikea saada suoraa tai järkevää keskilinjaa ja pysyä oikeassa linjassa aluetta tallatessa. Nytkin vedettiin vinoon, ja yksi jos toinenkin ohjaaja harhautui keskilinjalta lähettelemään koiraansa ties mihin suuntaan, mutta todettiin että tälläsiä alueita pitäis treenata lisää. Me treenataan usein aika helpoissa maastoissa. Riemulle 5 maalihenkeä, joista kolme ylämäessä oikealla ja kaksi tasasella/alamäessä vasemmalla. Lähetin ensimmäiselle pistolle vasempaan etukulmaan tyhjälle tsekatakseni että se malttaa tehdä tyhjän eikä tuo sieltä rullaa. Riemu meni umpivinoon eikä kulma tullut kunnolla tarkistettua, en jäänyt kuitenkaan hinkkaamaan tätä vaan jatkoin eteenpäin. Suunnitelma oli ottaa jokaiselta ylämäen maalihengeltä ääniapu, mutta suvereenisti lähetin vain koiran pistolle ja se meni yllättävän suoraan ja löysi heti :) Vasemmalle teki sitten liian lyhyen piston ja juoksi suoraan maalimiehen edestä haistamatta sitä!! Tämä on just se virhe joka meille mielestäni helpoiten tulee kokeessa. Jos en näe sivurajan merkkejä piston pituuden arviointi on vaikeaa. Uusi lähetys ja löytö. Sitten unohdin taas pyytää ääniapua, mutta Riemu teki hyvän piston ja löydön oikealta. Vasemmalla se eteni nyt riittävän syvälle, mutta paikallisti tosi pitkään kuten muutkin koirat samassa kohtaa. Viimeiselle maalihengelle oikealle muistettiin sitten ottaa ääniapu ;) Jälleen riittävän syvä pisto mutta ohi, sai hajun vasta takaa eikä paikallistaminen mennyt ihan lennosta vaikkei piilo ollut vaikea. Muuten hyvä treeni, mutta olisi pitänyt tehdä alkusuunnitelma niin että tyhjältä olisin lähettänyt yliheitolla ja hyvin ajoitetun ääniavun kanssa oikealle. Jostain syystä en nyt saa istutettua yliheittoja mukaan sellaiseen treeniin johon en ole niitä erikseen suunnitellut.