Viime keväästä lähtien puuhasteltu Wirénin Tommyn vetämä kurssi toteutui vihdoin viikonloppuna. Lauantaina perusluento ja sunnuntaina harjoituksia. En ole laskenut, mutta ihan ensimmäistä kertaa en kuunnellut tätä asiaa lauantaina, ja silti tuli taas jotain uusia ajatuksia. Tommy on hyvä luennoitsija. Jälleen muistutus myös siitä että kun koira osaa jonkin asian ja siihen on liitetty käsky ei siitä ole enää syytä palkita jos koira tarjoaa toimintaa ilman käskyä. Näin tekemällä ei liikkeistä koskaan tule varmoja ja luotettavasti käskystä toimivia. Ei siis olisi syytä palkita Vinhaa siitä että se tarjoilee seuraamista lenkillä silloin kun sillä on tylsää... Tommy oli meillä yötä (harmi kun ei Jaana päässyt mukaan   ja tuli juteltua paljon mielenkiintoista eri viranomaisten koiralaitosten toiminnasta. Paljon on vielä tehtävää, ja muutos hidasta.

Sunnuntaina harjoiteltiin, kaikki aloittivat naksun ehdollistamisella, mutta sitten kukin teki omalla tasollaan joko jatkaen ehdollistamista, aloittaen jonkun kohteen opettamisen tai kokeilemalla sheippaamista. Pääosin koirakot olivat melko "alkutekijöissä" tällä saralla, toiminnan tarjoaminen oli vielä melko hapuilevaa. Vinhalle tehtiin sheippausharjoituksia. Naksuttelin sen muovikanisterille, kartioille ja satunnaiselle harmaalle kassille yleisön joukossa. Lopuksi sheippasin sen nousemaan etujalat tuolille. Kohteiden käyttö on Vinhalle tosi vahva toiminto joten se meni kanisterilla ja kartioille suunnilleen kolmella toistolla. Kassi vaati vähän enemmän, ja tuolille nouseminen myös vähän enemmän. Mulle hyvä harjoitus ja muistutus taas siitä miten vahvoja työkaluja mulla on Vinhan kanssa kunhan muistan niitä käyttää. Viime aikoina olen taas jotenkin pudonnut junnaamaan vanhoja perinteisenkaltaisia juttuja, ja sitten ihmettelen miksei liikkeet edisty...

Ruudun opettamisesta oli myös juttua, ja kuten perjantaina Sarin kanssakin puhuttiin ei pitäisi olla mahdotonta saada koira tajuamaan että sen pitää mennä sinne viivojen keskelle. Nythän Vinha käyttää ruudun rajoja kohteena ja menee joko etureunalle tassut viivan päälle tai sitten seisomaan vasemman sivureunan viereen ruudun ulkopuolelle. Oli pakko kokeilla ruudun keskelle sheippaamista hallissa vielä muiden lähdettyä ja tulihan se sieltä aika nopeasti. Kolme toistoa pidin alustan ruudun keskellä, sitten alusta pois ja pienen ihmettelyn jälkeen Vinha tarjosi ruudun keskustaan menemistä. Naksu siitä, palkka keskelle ja toinen nami vaihdellen ruudun ulkopuolelle eri kohtiin. En laskenut toistoja, mutta tulihan noita joku 20.  Reunanauhan päällä seisominen tuntuu kuitenkin olevan tiukassa, joten massaa ruudun keskustaan menolle tarvitaan paljon ennenkuin kannattaa ottaa kovasti etäisyyttä.