Torstaina 2.8. treenattiin Pahojen koe(?)alueella Lohtajalla. Alue on erityisesti alkupäästä tosi hankalaa pusikkoa ja rääseikköä, etukulmat nokkospuskien takana jne. Loppupäästä sitten toinen puoli on sentään ihan normimetsää . Tarkoitus oli ottaa Riemulle motivoiva treeni, paljon löytöjä ja yksi tyhjä vielä varmistukseksi siitä ettei se ota rullaa tyhjältä vaikka olisikin vähän kierroksia. Eihän se oo sitä tehnyt, mutta en halua testata kokeessa... No. Vasemmasta etukulmasta löytyi eka maalihenki helposti eikä ilmasussa ollut moitittavaa. Seuraavan piti löytyä oikealta n. 50 metrin kohdalta, mutta lähetin tuuleen nähden vähän liian "edestä" ja Riemu nappasi oikealta 150 metristä sen viimeiseksi tarkoitetun maalihengen. Ja sitten sainkin lähettää oikealle 3 kertaa ennenkuin vasta neljännellä lähetyksellä Tiina löytyi. Riemu oli kuulemma käynyt aika lähellä kolme kertaa (neljännellä kääntyi takaisin jo heti 20 metriä edettyään), muttei vain ollut saanut hajua. En sitten ottanut enää sitä suunniteltua tyhjää... vaan nostettiin vain vika maalihenki vasemmalta.

Mutta kun kenraalit menee pieleen niin kokeen täytyy onnistua, joten sunnuntaina lähdettiin aamusta ennen viittä ajamaan Kuusamoon. Perillä reilusti ennen kymmentä ja jo pukkasi hellettä. Kokeessa oli yksi koirakko Vantaalta, joten ilmeisesti etelänvieraiden kunniaksi olivat Kuusamolaiset tilanneet riittävän lämpimän kelin... Koirien tarkastus meni taas sillai rimaa hipoen. Riemu vähän murisi tuomarille, mutta onneksi lopetti heti ja antoi kyllä katsoa sirun ja juoksun ihan ok. Jännittävin osa oli siis ohi ;) Ja onneksi meidän ei tarvinnut suorittaa tottista! Kenttä oli ihan pätsi, seuraamisen/paikkamakuun aikana ollut häiriö moottorisahaaja kulki kentän paikkamakuureunaa edes takas sahan kanssa käyden alle 10 metrin päässä paikalla makaavasta koirakosta ja kaupan päälle tuomari oli todella tiukka. Yksi koira lähti paikkamakuusta juuri sahan aikana ja toinen keskeytti muuten, joten maastoon lähti 2 A- ja 2 B-koekoiraa.

A-koe aloitti maaston ja meille osui onnekkaasti suoritusvuoro 2. Alue oli ainakin siltä osin mitä näin, koiran kannalta aika simppeli. Rinnettä, jossa kulkukelpoista metsää, jokunen kaatunut puu yms. Alueen yksi kulma oli kartan mukaan kosteikkoa, mutta sinne asti me ei keritty. Ilmottauduttuani sain käteeni kartan jossa oli mittakaavana 1:4000 ja hiukan hämäännyin alueen koosta. Tein kahden keskilinjan suunnitelman, vaikka yhdelläkin olisi hyvin selvitty. Alueen pidempi sivu oli tien suuntainen ja tuuli tuli tieltä eli etelästä. Vinhan kanssa tässä olisi ollut ongelma, se olisi varmasti singahtanut tiellä odottaneiden toimisijoiden luo, mutta Riemu on paremmin hallinnassa. Ensimmäinen keskilinjani kulki tien ja rinteen suuntaisesti n. 50 m. tiestä, toista oli sitten tarkoitus tulla takaisin. Itsensä paikallistaminen tarkasti alueelle oli tosi vaikeaa kun ei kartassa ollut tosiaan juuri muuta kuin käyrät. Otin siis vain suunnan kompassilla ja toivoin että huomaan harvaan laitetut krepit kun tulen keskilinjani päätepisteeseen. Ehdin lähettää Riemu kahdesti pistolle kun se kolmannella löysi ekan maalihengen rinteen alta alueen pohjoisrajalta/koilliskulmasta. Näytölle mennessä jouduin pysäyttämään sen kokonaan kun se meni kaatuneen puunrungon alta, ja pysähdyksen jälkeen Riemu ei osannut jatkaa näyttöä itsenäisesti vaikka maalihenki oli aivan lähellä. Odottelin, tuomari huomautti takaani etten voi jatkaa jollei koira itse etene ja lopulta sain sanotuksi "visa" käskyn ilmeellä äänettömästi ja Riemu jatkoi loppuun. Huh! Palveluskoiraliiton koesääntö sanoo että rullakoiralle ei saa antaa uutta näyttö-käskyä jos se pysähtyy tai sen joutuu pysäyttämään näytöllä. Siis jos vaikka ohjaaja kaatuu ja joutuu keräilemään tavaroita ennenkuin näyttöä voi jatkaa koiran pitää osata lähteä ilman uutta käskyä! Ja sitten toisaalla toitotetaan että näytölle pitää mennä turvallisesti... Tosi fiksua :( Onneksi selvittiin, haastateltiin maalinainen ja palattiin keskilinjalle (tai ainakin melkein sillä olin tietysti unohtanut ottaa itselleni maamerkin lähtöpaikasta). Jatkoin pistotusta, mutta annoin Riemun mennä suht rennosti. Muistaakseni ehdittiin tehdä 4-5 tyhjää kunnes näin että koiralla on haju ja se paikallistikin toisen maalinaisen alueen etelärajalta/lounaiskulmasta. Nyt ilmasu meni ihan nappiin :) Kokonaisarvosana T, sillä tuo eka ilmasu meni tyydyttäväksi. Muuten koiran ohjattavuus Erittäin Hyvä, ohjaajan käyttäytyminen Erinomainen (!!) ja toka ilmasu myös EH. Sanallisessa arvostelussa erittäin tiukkana tuomarina tunnettu Eija Koistinen sanoi että minulla on energinen hyvin liikkuva koira josta varmasti kuullaan vielä :D Ja kyllä Riemu vetikin ihan tavattoman hienosti <3 Hyvä me :D Koepaikalta lähtiessäni auton mittarissa oli +26 astetta!

Jatkoa varten pitää todeta että ainakin koiran nesteytys meni ihan nappiin. Juotin Riemulle normi ruuan yms. lisäksi n. litran Fitdogin Energyllä maustettua vettä aloittaen lauantaina aamulla. Matkalla annoin 2-3 desin satsin vettä ja koepaikalle tultuani eli ennen kymmentä n. 2 desiä. Joka kerta autosta tullessaan Riemu kävi pissalla, mutta ei pissaillut koealueelle :)