Maanantaina raahauduin viikonloppuna kerätystä univelasta (ihan super vkoloppu SPeKL:n ryhmäkatselmuksessa Kirkkonummella, LUP järjesti, olin pe-la yöllä maalinaisena ja la päivän rastivastaavana)  huolimatta hakutreeneihin. Oltiin jälleen Överbyssä, nyt keskilinjaksi Barefoot-montulle menevä tie, joten oikealla puolella tuli paljon tien ylityksiä. Satoi kaatamalla juuri ennen treenejä ja kesken niitä, mutta välillä ehti tuullakin sen verran että saatiin hauska "savupiippu" ilmiö hajun liikkumisessa. Riitta oli piilossa kuusen alla ja etsimään tullut Joonas-hoffi seisoi kuusen vieressä haistellen ylöspäin Harmi ettei ehditty testata tätä Vinhalle, sillä sen treenin aikana satoi ja haju liikkui taas eri tavalla.

Vinhan treenin teemana suorat pistot, 6 maalihenkeä, joka pistolla löytö ja lähetykset niin että maalihenki löytyi suoraan edestä. Vinha oli keskilinjalla jo kun ekat maalinaiset menivät piiloihin ja se halusi kovasti Riitan perään, mutta teki kuitenkin suoran piston oikealle etukulmaan jossa oli eka maalinainen. Eka pistolta tullessa Vinha pudotti rullan vähän liian aikaisin, joten laitoin sen uudelleen rullan hakuun, tokalla supernopeaa toimintaa mutta oli käynyt huolellisesti maalihengellä, kolmas ok, neljäs laatikosta ok. Viidennellä ei suoralla pistolla löytynyt, joten Vinha juoksi aluetta eteenpäin, bongasi sieltä maalinaisen menojäljen ja meni sitä pitkin. Rullan tuomisessa kuitenkin joku härö ja kun lähetin uudelleen ja V tiesi jo maalihengen paikan se otti rullan liian aikaisin. Teki saman virheen vielä toistamiseen jolloin totesin että tässä on kotiharjoittelun paikka ja katsoin virheen läpi sormien. Kuudes taas hyvin. Treenien jälkeen oli sellainen "johan meni taas pieleen" -olo, mutta nyt kun laskee "keskiarvoa" niin olihan noista suurin osa ihan ok suorituksia. Vauhtia on neidillä edelleen ihan pirusti, ja odottaessaan lähtölupaa toiselle pistolle, siis sinne mihin oli nähnyt maalihengen menevän, se suorastaan piippasi. Niin että tuskimpa se tuosta iän myötä hidastuu, jos hidastuu niin sitten on jossain vikaa.

Riemun kanssa en treenannut, väsytti liikaa ja ehti tulla liian hämärä.

Ehdin viime viikolla treenata Vinhan kanssa kotona pellolla laatikkopistoja. Ne menivät yllättävän hyvin kun viime syksyisellä muistilla laitoin ämpärit suoraan 50 x 30 m laatikoiksi. Mutta selvästi Vinhan on vaikea hahmottaa ekalle pistolle lähtiessään mihin suuntaan sen kuuluu työskennellä, siis mihin suuntaan on "eteenpäin". "Puhtaasti" pk-koira tietysti pysyy tallatulla alueella ja ekalla pistollahan tallattua aluetta on vain sinne "eteenpäin", mutta pelastuskoirapa on pikkupennusta lähtien opetellut työskentelemään tallauksista välittämättä. Olen miettinyt toimisiko jos huutaisin sille suunnan kun se alkaa lähestyä sivurajaa/etukulmaa.

 

Eilen keskiviikkona oltiin raunioilla. Treeniryhmä oli ehtinyt sinne ajoissa ja tulet oli jo tehty "savustus"tynnyriin ja alue tallattu Luksusta Vinhalle pyysin 3-5 maalinaista koko radan alueelle niin että en tiennyt paikkoja. Lähdin liikkeelle tuulen yläpuolelta parkkista lähinnä olevasta luoteis- tai etukulmasta. Eka maalihenki nousi ikkunan takana olevasta L-putkesta. Vinha kävi ensin vaakaputken suulla, tarkisti sitten pystyputken suulta, ja tarkisti vielä uudelleen ennenkuin toi rullan. Sitten jatkettiin radan länsireunaa edelleen tuulen yläpuolella, toinen maalinainen löytyi maakuopan tapaisesta L-kaivosta, Vinha meni aika vauhdilla ohi mutta teki nopeat uukkarit kun haju tuli nenään. Sitten tornin taakse ja kolmas maalinainen koivun alta vaakaputkesta. Luukut oli auki, joten haju tuli kauas. Ja vielä neljäs S-putkesta. Siinä oli päätyluukut auki mutta Vinha kävi ensin yläluukulla, jatkoi sitten sisään toisesta päädystä, otti siellä rullan mutta ei tuonut sitä sillä ei ilmeisesti omasta mielestään ollut päässyt tarpeeksi lähelle maalihenkeä, tarkisti vielä toisesta päädystä josta pääsi aivan maalihengen viereen ja sitten toi rullan. Mistä se tietää että toinenkin päätyluukku on auki kun se ei näy toiselle puolelle? Ja muistaako se muka että tässä piilokompleksissa on useampi vaakaputkensuu? Vai millä periaatteella nuo koira oikeen tarkistaa pääseekö jostain vielä lähemmäksi ihmistä ennenkuin ne ilmaisee? Olispa mielenkiintosta jos vois kysyä...

Riemu sai etsiä neljä maalinaista, löydöistään se sai suoraan palkat (mun TÄYTYY ryhtyä tosissani opettamaan ilmaisua sille...) Maalinaiset oli ikkunan takana kaivossa, maakuoppakaivossa, hukkaputkessa (tämän paikallistaminen kesti hetken) ja tornin etupuolella keskimmäisessä pystykaivossa. Kaikissa kannet auki. Tuosta viimeisestä pystykaivosta nousi haju viereisille kasoille ja maalihengen paikallistaminen oli muillekin koirille pieni pähkinä. Myös Riemu väänsi sitä hetken, työskenteli hyvin keskittyneesti, ja sitten löysi aika nopeasti. Kovin pitkään sitä ei kyllä huvita maalihengillä hengailla, kun sapuskat on syöty se jatkaa kiireesti matkaa.