9.2. sunnuntaina olin Riemuttimen kanssa rakennusetsintätreeneissä Vaasassa. Päivään kuului ensin teoriaa palkkaamisesta ja nuorten koirien palkkaustreeniä ja iltapäivällä rakennusetsinnän teoriaa ja treeniä. Anulla oli tosi mielenkiintoisia erikoiskameralla kuvattuja kuvia ilmavirran liikkeestä huoneissa kun siellä on patteri, ikkuna auki tai kun huoneita on käytävän varrella useampia ja päätyhuoneessa ikkunat tms. Kun huoneessa on lämpöpatteri ja sen lämmittämä ilma nousee tietysti alhaalta ylöspäin, ilman kierto jää helposti vain noin 3/4 huoneen korkeudesta ja huoneen yläosaan jää lämmintä ilmaa seisomaan. Kuvat huoneista käytävän varrella vahvistivat treeneissä tehdyn havainnon että käytävään muodostuu "kanava". Keskusteltiin mm. siitä pitääkö rakennuksen tarkistaminen aloittaa oikeaoppisesti ylhäältä vai alhaalta, mutta sekin riippuu oikeastaan tilanteesta. Uutena minulle tuli ajatus siitä että kun aloitetaan rakennuksen tarkistamista ja kierretään se ulkoa, saadaan tsekattua myös lähteekö rakennuksesta jälkeä. Jos etsittävä mahdollisesti pakenee voidaan rakennus kiertää sen tarkistamisen jälkeen ulkoa uudelleen, niin että nähdään onko sieltä lähtenyt joku sillä aikaa kun koirakko on ollut sisällä. Anulla oli lisäksi hyvä ajatus että koiran opettaisi alusta lähtien systemaattisesti kiertämään jokaisen huoneen "seiniä" pitkin, ja hän kannatti liinan käyttöä heti alusta lähtien mikäli koiralla on liikaa vauhtia. Vinhan tyyppiselle koiralle tuo liina olisikin ollut hyvä, ja näytti toimivan Valolla kun se ei ole koskaan päässyt etsimään rakennuksessa vapaana. Jos koira oppii ensin kaahaamaan ja sitten se laitetaan liinaan, liina varmasti vain lisää koiran intoa rynniä.

Treenit olivat osassa vanhaa sokeritehdasta. Alue oli 3 kerroksessa, alimmasta tultiin sisään, ja kaksi (kolme?) ylintä kerrosta olivat keskeltä auki alimpaan kerrokseen asti. Tiloissa oli vähän varsinaisia piiloja, mutta tuo avonaisuuden ja hankalien alustojan takia sinne olisi kyllä saanut hyvinkin hankalia tehtäviä. Me ei olla tänä talvena juuri päästy rakennuksiin, joten en ottanut vaikeita. Ekalla kierroksella oli yksi tyyppi ritilärapuilla puolivälissä ekaa nousua, toinen seinän vieressä ikkunan alla pressuun käärittynä ja kolmas tokassa kerroksessa suht helpossa huoneessa. Tarkoituksena oli tsekata että toimintakyky säilyy vaikka pitää kiivetä jyrkähköt ritiläraput. Pressutyyppi löytyi nopeasti, ei haitannut että oli vieras mies, mutta ilmaisu oli vähän hätäinen: Riemu ei rakennuksessa edelleenkään malta odottaa lupaa lähteä näytölle vaan lipeää sinne heti irrotettuaan rullasta. Sitten rappuihin joiden paikallistaminen oli vähän hankalampaa ja lopuksi Riemu kiipesi rappuja ihan maalinaisen tykö asti, vaikka mulle olisi kyllä kelvannut että se ilmaisee alhaalta. Rapuista rulla ei kuitenkaan tullut perille asti, pahempi ennakointi kuin edellisessä, joten en hyväksynyt ilmaisua. Riemu toi rullan uudelleen, mutta näytölle mennessä arpoi meneekö rappusiin vai jääkö niiden alle kohtaan jossa sai ekan kerran hajun maalihengestä. Tämän jälkeen sitten ylhäällä se ei meinannut ottaa rullaa vaan kävi ihan helposti löytyneellä maalinaisella kolmesti ennenkuin toi rullan. Siis sama ongelma kuin syksyllä kun treenattiin Elfalla. Treenin läpikäynnissä todettiin että vika on jälleen kerran ohjaajassa. Olen hyväksynyt Riemulta noita sinnepäin rullan tuonteja ja näytölle varastamista. Varastaessaanhan se ei siis tule rullan kanssa sivulle asti vaan vain tuohon etuviistoon ja jää helposti sitten niin kauas etten ylettäisi laittamaan liinaa. Rakennuksissa en kuitenkaan käytä liinaa ja olen antanut Riemu lähteä näytölle vaikka se on tosiaan jäänyt liian kauas. Päätin että otan nyt käyttöön Ilon vanhan 20 senttisen "liinan" (=narunpätkä lukolla), niin että kriteeri pysyy väkisin samana kun mun täytyy aina pystyä kiinnittämään koiraan jotain.

Tokalla kierroksella otin siis "liinan" käyttöön, mutta ilmasut ei tokikaan vielä parantuneet kun toistoja tuli vain kaksi. Kaksi vierasta miestä oli piilossa, toinen eri rapuilla kuin aiemmin, nyt alempana ja toinen matalan muurinpätkän vieressä makuulla pressuun kääriytyneenä. Rapuista Riemu otti rullan heti, mutta makaavalta se lähti tulemaan ilman rullaa. Sanoin oho kun se oli tulossa, jolloin se heti kääntyi takaisin ja kävi ottamassa rullan. Jälleen kerran vieraat miehet oli Riemun mielestä ihan ok kun ne kerran oli piilossa. Niinkin ok, että niitä saattoi käydä kevyesti tökkäämässä rullaa ottaessaan.