Reilu viikko sitten meillä oli aktiivisten pekoilijoiden jälki"leiri", eli viikonlopun mittainen koulutus, kouluttajana Rautasen Keijo Joensuusta. Vinhan kanssa toivoin treeniä ja apuja meidän harhajälkiongelmaan.

Lauantaina treenattiin meidän lähipelloilla joilta oli juuri sopivasti tehty rehu, sunnuntaina Kokkolassa varikon aidatulla alueella. Aloitettiin siis peltojäljillä, laji jota Vinha ei osaa oikeastaan ollenkaan, tai tokihan se osaa jäljestää pellolla, ja periaatteessa jäljen alkuopetus on tehty pellolla, sillä opetin siellä keppi-ilmaisun, mutta ei sen jäljestäminen näytä peltojäljestämiseltä... Muille tehtiin siis namijäljet pellolle, Vinhalle tallasin Keijon ohjeiden mukaan jäljen niin että kuljin vuoroin pellolla, ja vuoroin tienreunaa. Oletin ettei jäljestämisestä tule yhtään mitään, ei varsinkaan tiellä, mutta tiellä homma oikeastaan näytti jäljestämiseltä, pellolla Vinha pyöri paljon paikantaessaan turhan tiheään laittamiani keppejä. Ihan ok siis kuitenkin. Seuraava jälki tehtiin Vinhallekin pellolle. Pitkä suora, kulma vasemmalle, oikealle ja tylppä kulma oikealle. Muistaakseni 5 keppiä. Jälkien teon jälkeen Keijo käveli niille useamman harhan, joka kulki Vinhan jäljen yli ja osin sen suuntaisesti. En tiennyt kovin tarkasti harhan paikkaa, mutta ilmeisesti se hankaloitti ensimmäistä kulmaa kovasti. Muuten jäljestys Vinhan tyypillistä laajaa menoa, kepeistä taisi jäädä yksi. Lauantain viimeinen jälki tehtiin tienreunaa ja se ajettiin aivan tuoreena. Jäljennosto tieltä meni melko lailla häneksi, Vinha kaasutti lähetyksessä suoraan yli ojan pellolle, takaisin jne. Lopulta kuitenkin ymmärsi että se heikko haju ihan siinä nenän edessä oli se mikä piti nostaa . Jäljen päässä oli yllärinä maalihenki, Vinhan mielestä ehkä parasta mitä jäljeltä voi löytyä. Keppejäkin löytyi, yksi taas jäi. Näiden jälkien perusteella Keijo oli sitä mieltä että Vinha tarvitsee "kuurin" hiekkatiejälkiä, jotta sen jäljestäminen tarkentuisi ja tarkennuslenkin pienenisi. Lisäksi pitää tehdä paljon jälkiä joissa on harha tai harhoja, ei saa laskea koiraa harhalle ja saada toistoja onnistuineista ylityksistä.

Em. opeilla sitten jatkettiin sunnuntaina. Vinhan ensimmäinen jälki oli tiellä, poikkesi vähän metsään ja sen päässä oli taas maalihenki. Jäljen alussa oli aivan tuore harha. Nosto meni nyt paremmin, harha haisi ilmassa ja veti koiraa kovasti puoleensa. Metsäkoukkauksella tehtiin tarkistuslenkki, muuten Vinha jäljesti tiellä laidasta toiseen, teki pari lenkkiä metsän puolelle, mutta meni Keijon mukaan oikein hyvin. Keppejä/esineitä 4, joista yksi jäi. Maalihengeltä otin vielä ilmaisunkin. Kokonaisuutena mun mielestä näytti ihan hirveeltä haahuilulta, mutta kouluttajan mielestä koira meni kuten pitikin, joten mitäs minä siihen vastaan väittämään Sunnuntain toinen jälki nostettiin metsästä, mutta hiekkatasanteelta, ja nyt tuli sitten eka kerta ikinä kun Vinha meni yli jäljestä. Se reagoi kyllä jälkeen selvästi, mutta ei lähtenyt ajamaan ennenkuin palatessa janaa takaisinpäin. Tässä jälleen harha aivan alussa, jälki meni tietä ja harha metsään. Arvatenkin harha veti ja keskusteltiin Vinhan kanssa aika pitkään kumpaa jälkeä jatketaan. Jäljellä pieniä littania esineitä, yksi niistä jäi. Viimeiseltä esineeltä jäljentekijä oli tehnyt suoran kulman metsään ja paluujälki oli siis metsässä. Vinha oikaisi kulman ja esineeltä yli metsään jolloin mulle sanottiin että älä päästä. Kun sitten ymmräsin että koiran on ihan oikealla jäljellä, vain jättämässä esineen, halusin esineilmaisun jälkeen antaan sille mahdollisuuden jatkaa jälkeä. Eija kipaisi jäljen päähän, ja Vinha sai siis vielä lopuksi ajaa pienen pätkän mukavaa metsäjälkeä jonka päästä löytyi ihana ihminen Kokonaisuutena siis käteen jäi tuo kovalla pinnalla jäljestäminen ja harhojen treenaus niin että saadaan paljon onnistuneita toistoja. Pitkiä jälkiä viikonlopun aikana ei tehty ollenkaan, jälkiä ei vanhennettu kovin pitkään, eikä vanhentumista kytätty mitenkään kellon kanssa. Eli pituuden ja iän suhteen mentiin melko rennolla otteella.

Peltojäljen teko nameilla ei oikein vieläkään vakuuttanut minua, osa koirista menee sillä hiljaa, mutta aika moni pyrkii kiihdyttämään vauhtia ja niitä joudutaan hidastamaan todella voimakkaasti.