Eilen hakuiltiin maanantaiporukan kanssa vaihteeksi "meilläpäin", eli Houraatissa, Pahojen koeradalla, sillä seurauksella että paikalle raahautui 9 ohjaajasta 3!! Koiria oli kuitenkin kuusi, joten ihan kivasti saatiin aikaa kulumaan. Tallattiin koko 300 metrin alue, ja saatiinkin kokeneemmille koirille ihan kunnon treenit vaikka maalimiehet sai vähän juosta eikä ohjaajalla ollut keskilinjalla oikein taustatukea.

Otin Vinhan ensin, se oli toinen koira alueella ja ensimmäinen joka juoksi koko radan. Radan vasemmassa etukulmassa tai etuosassa on mielenkiintoisesti hiekkakasa ja hiekkakuoppa jonka pohjalla on vähän vettä. Ensimmäinen maalinainen siis sinne ja sieltähän se löytyikin hienolla laatikkomaisella pistolla. Sitten vasemmalle ja oikealle tyhjät jälleen Vinha teki hienot riittävän syvät laatikkopistot. Toiselta tyhjältä yliheittona oikealle josta löytyi toinen maalinainen. Tästä tuli aika pitkä pisto. Sitten taas kaksi tyhjää: vasemmalle, yliheitto oikealle ja edelleen yliheitto vasemmalle. Tyhjät meni hyvin, mutta toisella yliheitolla V eteni vain 5-10 metriä ja poukkasi sitten takaisin keskilinjalle jossa mitä ilmeisimmin haisi maalinaisen menojälki. Käytin jonkin verran ääntä, mutta eipä tuo tullut pois, jatkoi keskilinjaa ehkä 10 metriä, lähti sitten suoraan alueelle ja nosti kolmannen maalinaisen 250 metrin kohdalta. Neljäs ja viimeinen löytyi taas ihan hyvällä laatikkomaisella pistolla oikeasta takakulmasta. Alueella on tuon hiekkakuopan lisäksi tie molemmilla puolilla keskellä aluetta, eli tehdäkseen suoria pistoja koiran on osattava juosta suoraan tien yli. Sitä on näköjään treenattu, koska Vinhalta sujui hyvin. Kokonaisuutena aika hyvä treeni, meno tuntuu jo osin siltä että ehkä sitä voittajaa voisi uskaltaa maastojen puolesta kokeilla. Kokeessa tosin olisi pistottanut tiheämmin, ja pitkiä ratoja pitää muistaa treenata jatkossakin ahkerasti. Loppua kohti Vinhalla tuppaa vielä hallittavuus huonontumaan.

Riemun kanssa olen tehnyt viikonlopun aikana kosketuskeppiä metsässä pariin otteeseen ja ehdin tekemään vielä pienen treenin kosketuskepin ja vaaputtimen kanssa ennen hakutreenien aloitusta. Yleistämistä pitää vielä jatkaa, metsä on haasteellinen ympäristö, mutta nyt näytti jo vähän paremmalta. Pidin ensin kosketuskepin omassa kädessäni ja tein n. 10 toistoa, sitten keppi Riitalle joka seisoi 1-2- metrin päässä minusta, 4 toistoa, keppi Jaanalle, 4 toistoa ja taas Riitalle, etäisyys n. 5 metriin ja 4 toistoa. Samalla etäisyydellä vielä 4 + 4 toistoa. Nyt näytti hyvältä Riemu teki keskittyneesti ja nopeasti, virheitä tuli kuitenkin siinä että se ei aina koskenut kepin päätä vaan osui varteen tai kosketus jäi vajaaksi. Lyhyt etäisyys on siitäkin hyvä että näen itse mihin Riemu koskee ja vahviste tulee todella oikeasta asiasta. Kyllä tämä tästä Lopuksi kaksi näyttöä, toinen 50 metrin etäisyydeltä toinen noin 25 metristä. Riemu menee täysillä, mutta ei törmää ja istuu heti kun pääsee maalihengelle asti. Kestoa istumiseen pitää vielä kasvattaa niin että minä juoksen perille asti ennenkuin palkka tulee.

Varasin Vinhalle ensi viikoksi ajan sterilisaatioon. Pelottaa ajatuskin koiran nukuttamisesta, mutta toisaalta juoksu tulee elokuun alkuun, joten nyt on korkea aika.