Eilen kotona lyhyehkö esineilmaisutreeni. Pähkäilin pitkään millaisen ilmaisun opetan jäljellä esineille ja tänä syksynä päädyin lopulta maahanmenoon. Nouto tuli luonnollisesti mieleen ensin, mutta totesin aika pian että noutoon tulisi todennäköisesti liittymään myös jäljellä (ja ehkä varsinkin jäljellä) sama palautusongelma kuin esineruudussa ja nomen hakuruudussa. Eli Vinha nappaa esineen mukaansa ja jatkaa metsästystä (=jäljestystä/etsimistä) esine suussa. Ilmaisun alkuopetusta olen tehnyt pikkuhiljaa kotona lähtien siitä että palkka tuli esineen koskemisesta, kun lisäsin maahanmenon Vinha alkoi ottaa esineen suuhunsa, mutta se jäi lopulta aika pian pois. Sunnuntaina harjoittelimme ilmasuja yhdellä esineellä jo ulkona rauniksen maastossa ja eilen otin sisällä useamman esineen jonoon. Aluksi treeni meni vähän hardelliksi, Vinha kävi katsomassa kaikki esineet mutta sitten ymmärsin helpottaa hieman: Naksautin jälleen ensin vain koskemisesta ja sitten lisäsin vihjeen maahan. Yhden "esinejonon" eli kolmen toiston jälkeen Vinha tarjosi itsenäisesti maahanmenoa. Nyt pitäisi vielä muokata toimintaa niin että Vinha menee maahan tarkemmin esineelle ja mieluiten naama menosuuntaan. Jotta tämä onnistuu pitäisi palkan tulla edestäpäin, mikä on vähän vaikea toteuttaa, sillä se vaatii nopeutta itseltäni ;) Niin ja jotta tekeminen ei lopu, pitäisi opettaa vielä kolmas ilmaisu isoille esineille, esim. fillareille metsässä... :)

Illalla kävimme kuutamolenkillä, kuu loisti niin kirkkaasti että golf-kentän maastossa näki juosta ilman otsalamppua :) Olenkin täällä asuessa löytänyt positiivisen puolen golf-kentistä, niillä näkee lenkkeillä ilman lamppua varsinkin talvella melko pimeässäkin.

Eilen myös yksi luoksetulon maahanmeno, palkkana ruokakuppi. Kun motivaatiota on riittävästi myös labradori osaa heittäytyä maahan bortsutyylillä... ;D (tuo pitäisi kyllä ehdottomasti saada videolle) Käytävän matto vaan on niin liukas että V luisui vatsallaan yli kaksi kertaa pituutensa tuon heittäytymisen perään ;D