... a.k.a hakutreenipäivitys. Kesäkuun aikana kerittiin treenata joka viikko. Kesäkuun eka torstai oltiin viime vuotisella koealueella, siitä kirjotinkin jo ja siellähän Vinha jopa risteili hienosti ja Riemu teki ekaa kertaa neljä pistoa ja neljä ilmasuketjua virheettä putkeen laugh Seuraavana torstaina treenattiin Pahojen tämän vuotisella koealueella. Mielenkiintoinen paikka, alkupätkä radasta melkoista puskaa, eikä muuallakaan ollut juuri näkyväisyyttä kovin pitkästi. Hikinen seisova ilma, sadetta ja hyttysiä. Täälläkin Riemu treenasi ekana tai tokana, sillä oli nyt maalihenget 20-30 metriä keskilinjasta eikä se nähnyt yhtään piiloutumista, vaan joutui ihan oikeasti nenällä etsimään. Se pyrki jonkin verran jäljestelemään ja teki ainakin yhden "tyhjän"pistonkin, eli ei siis löytänyt vaan tuli pois. Ilmasuista 2 suorilta oikein, kahdella jouduttiin kertaamaan joko kepin koskeminen tai rullan suussa pysyminen. Laitoin täällä Riemulle ekaa kertaa liinan ja se vähän hämmentyi kun ei päässytkään rullan pitämisestä suoraan näytölle vaan minä kiinnittelin ensin liinaa. Myös yksi näyttö meni pipariksi, ilmeisesti Riemu hukkasi suunnan kun se tuli mun taakse keskilinjalle ja sitten vielä kiinnittelin sitä liinaa. Mutta jäi positiivinen mieli, pikkumusta ei ainakaan hämmentynyt tyhjästä.
Vinha löysi täällä maalihenget rymistämällä etukulmaan nokkospuskan läpi, tekemällä toiseen etukulmaan nätin eteenpäin suuntautuneen piston ja bongaamalla maalinaisen autonromusta n. 20 metriä keskilinjalta. Sitten se teki tyhjän oikealle, toisen vasemmalle ja meni siitä yli heitolla suoraan oikealle ryteiköstä välittämättä. Valitettavasti tällä pistolla ei kuitenkaan maalihenki löytynyt, pisto oli kyllä riittävän syvä, mutta V meni ohi eikä saanut hajua. Tämän löydön jälkeen muistaakseni vielä tyhjä vasemmalle ja siitä jälleen onnistunut yliheitto oikealle takakulmaan josta löytyi maalihenki. Mahdollisesti väliin tuli vielä 1-2 tyhjää enemmän, sillä aluetta oli kuitenkin reilu 200 m. Harmi ettei tässä tallattu koko 300 metrin rataa, olisin saanut ehkä onnistuneen kokopitkän treenin.

Seuraavalla viikolla, juhannusaatonaattona treenattiin Kemiran metsässä. Rata tallattiin mäntymetsästä kukkuloiden yli kohti Voimalaitosta, se meni vähän mutkalle ja ainakin toisen puolen syvyys taisi olla vähintään 70 metriä. Nipin napin ennen voimalaitoksen aitaa saatiin kokoon 300 metrin rata. Tuolla on hauskoja "kukkuloita" ja se on käytännössä ainoa paikka missä saadaan hakuradalle korkeusvaihtelua täälläpäin, harmi että se on muuten vähän "hankalakäyttöinen" alue. Riemu jälleen omistani ensimmäisenä. Maalihenget reilu 30 m keskilinjalta, jokainen jollain tapaa vähän rinteessä. Ensimmäiset kolme meni muistaakseni ok, oikealta tuli hyvin haju nenään ja vasemmalle Riemu eteni riittävästi. Viimeiselle maalihengelle vasemmalle olisi ehkä voinut ottaa jonkun avun, Riemu eteni vain 10 metriä ja kaartoi sitten oikealle. Kutsuin sen takaisin (ja sehän siis tulee...wink) etenin hieman keskilinjalta kohti sivurajaa ja lähetin uudelleen. Nyt pikkumusta malttoi lähteä suoraan eteenpäin, ja se joutuikin juoksemaan hieman maalinaisesta ohi saadakseen hajun nenäänsä. Oikeasti suoran piston opettaminen labradorille on kyllä aika helppoa verrattuna moniin muihin, ja nyt kun siihen Riemun kanssa panostaa heti aluksi, siitä saattaa vaikka tulla jo heti hyvä smiley
Vinhalle sitten kokeenomainen treeni joka ei kyllä mennyt ihan putkeen. Radan alku oli helppoa, sillä sitä oli jo käytetty muille koirille, ja sekä oikealta että vasemmalta löytyikin maalihenki. Oikealle Vinha teki etukulmaan ihan hyvän piston, mutta seuraava rinnettä ylös oli liian lyhyt. Rinteen päälle olisi voinut jäädä ukko. Sitten tyhjää vasemmalle ja oikealle, oikealta Vinha sitten nappasi ilmeisesti viimeiseen piiloon menneen Mirjamin menojäljen, häipyi alueelle ja minä huutelin omasta mielestäni ainakin vartin pituisen ajan sitä pois... Se oli käynyt takakulmassa, siellä missä maalihenkikin, mutta tullut sitten 250 m merkillä olleen maalihengen takaa pois saamatta hajua siitä. Koska oikea puoli oli mielestäni jo tarkistettu melkein takakulmaan, en juuri lähettänyt sinne, läheti vasemmalle ja sitten oikealle takakulmaan jälleen ohi maalihengestä tulevan hajun. Kun takakulmat oli tarkistettu jouduimme palaamaan aluetta 250 merkin kohdalle josta sitten vihdoin löytö. Näytölle juostessani tajusin että matkaa tuli keskilinjalta tosiaan ainakin 70 m, mutta eipä tuon tietysti pitäisi olla pelastuskoiralle mikään juttu. Harmitti vaan että tämä koetta edeltänyt ja tämän kesän ainut koko radan treeni meni näin poskelleen... Mutta ehkä tuosta sitten opittiin jotain.

Kesäkuun vikat treenit pidettiin "Vinhan uimapaikalla" kolmen naisen voimin. N. 150 m alue josta tallasimme vain sivureunat. Riemu treenasi kolmantena, maalihenget oli jo 50 metrissä, ja se vaan teki hienoja suoria pistoja ilman apuja. Tosi hienoa laugh Suoran piston opettaminen labradorille on kyllä aika helppoa verrattuna vaikkapa moniin paimeniin, ja nyt kun siihen Riemun kanssa panostaa heti aluksi, siitä saattaa vaikka tulla jo heti hyvä smiley Yksi ilmaisu saattoi mennä uusiksi koska Riemutin ei koskenut keppiin, mutta tästä en ole ihan varma. Muuten se oli kyllä hyvä! Kun muutama kerta vielä treenataan niin että mh:t ovat siellä 50 metrissä, voisi kosketuskepin jättää kyllä pois. Mutta pitää miettiä onko se viisasta, sillä sitä tarvitaan vielä silloin kun partioidaan aluetta, sitähän Riemun kanssa ei ole tehty, ja raunioilla.
Vinha kävi autolta tullessa todella lämpimänä, suorastaan haukkui kun tulin radan alkuun. Sille ei välttämättä sovi tämä että Riemu treenaa ensin... Lisäksi se haistoin vasemman etukulman maalinaisen jo radalle tullessa, joten tyhjä oikealle jäi lyhyeksi vaikka laitoin sinne kahdesti. Maalihengelle se oli mennyt niin rytinällä että piilo meinaisi kaatua. Tästä sitten toinen löytö 50 metristä oikealta, ja tyhjä vasemmalle. Molemmilla lähetyksillä jostain syystä viivytin lähtöluvan antamista ja Vinha varasti pistolle. Huusin sen pois ja taisin samalla nostaa kierroksia entisestään, sillä tyhjältä Vinha palasi rullan kassa ja pk-tunnusvaljaat säpäleinä.... Melko idioottimaista toimintaa minulta... sad Lähetin siis vasemmalle uudelleen, ja siitä sitten yliheitolla oikealle. Vinha teki hyvän eteenpäin suuntautuneen piston, eteni kannasta pitkin alueen takakulman "saareen", otti rullan käymättä uimassa wink ja lähti maalinaisen kertoman mukaan palauttamaan sitä suorinta reittiä eli uimalla lahden poikki kohti minua laugh Voi murusta, tämä oli sille varmaan ihan yber paras löytö ainakin tänä kesänä. Varsinkin kun vielä näytön jälkeen pääsi hakemaan palloa vedestä wink No okei, ehkä Padasjoen venetreenit menee tästäkin ohi. Siellä V pääsi suoraan veneestä uimaan löydölle, ja uima-näytön jälkeen vielä takaisin veneeseen.