Viikonloppuna oltiin Vinhan kanssa Pahojen järjestämällä Etsintäkoe-kurssilla. Kouluttajana Miia Kiviaho Keuruulta, kasvattaa malinoiseja kennelnimellä Giramin. Pitkiä päiviä ja paljon hyödyllistä tietoa siitä miten EK-koe etenee ja millaisia asioita ja häiriöitä eri osasuorituksissa tulee ottaa huomioon. Koulutuksellisesti en valitettavasti saanut kovin paljoa, pitkälti mentiin taas siellä aiheuttamisen puolella, kokeiltiin melko kokonaisilla liikesuorituksilla jos koira sattuisi hoksaamaan mistä on kyse.

Jäljelle muutama mietittävä janaharjoitus: Vanha jälki janaksi, eli tallataan edellisenä päivänä janan suuntainen jälki ja sitten seuraavana päivänä varsinainen jälki joka ylittää em. vanhan jäljen kohtisuoraan tai alussa tylpässä kulmassa. Ajatus on että koira jäljestää ensin vanhaa jälkeä ja kun tulee tuoreemman kohdalle vaihtaa siihen. Näin oppii etenemään suoraan nenä maassa, pikku hiljaa tuoreempi jälki tehdään niin että vanhan jäljen ja tuoreen välille jää aina pidempi tyhjä pätkä. Epäilin että tämä opettaisi samalla koiraa vaihtamaan tuoreemmalle harhajäljelle, mutta näin ei kuulemma käy. Toinen jana harjoitus pidemmän janan treenaamiseen tehdään niin että koira näkee noin 50 m päästä  kun omistaja kävelee jäljen metsässä ja vähän houkuttelee kepillä sieltä. Mielellään koira saisi nähdä vain pienen pätkän kohtisuorasti ja sen jälkeen ohjaaja katoaisi puiden siimekseen samalla kun avustaja vie koiran pois. Jälki nostetaan suht sitten suht pian että mielikuva on koiralla vielä tallessa. Tällä saa varmasti janalle ainakin vauhtia.

Haussa kyselin apuja siihen miten saisin Vinhan työskentelemään molemmilla puolilla eteenpäin. Sehän on osoittautunut "oikeatassuiseksi" eli kaartaa aina oikealle jolloin se siis työskentelee toisella puolella taaksepäin. Miia korosti eteenpäintyöskentelyn opettamista koiralle heti alusta alkaen niin että kun nuori koira tai pentu tuodaan pois maalimieheltä kävellään ensin sivulinjalla eteenpäin laatikkomaisen piston muotoisesti. Samoin on tärkeää että ohjaaja aina etenee harjoituksissa keskilinjalla, ja että koiraa lähetetään niin ettei sen taakse jää tutkimatonta aluetta jolloin sillä ei pitäisi olla tarvetta kaartaa taaksepäin. Vinhan kanssa täytyy muistaa jatkossa tuo ettei tutkimatonta aluetta jää, josko siitä olisi apua. Lisäksi Miia kertoi heidän käyttävän sitä treeniä että mh löytyy ensin suoraan edestä, etenee sitten pikkuhiljaa sivulinjalla jättäen jäljen ja lopuksi mh laitetaan piiloon takakautta niin että kun koira ensin etenee suoraan 50 metriin sen täytyy pikkuhiljaa työskennellä pidempi matka ilman jälkiapua sivurajan suuntaisesti eteenpäin ennenkuin se löytää mh:n

Lauantaina treenattiin ensin hakua. Vinhalle kolme maalihenkeä 100 metrin alueella, ajatuksen treenata tyhjältä pois tuloa niin että aina tyhjän jälkeen toiselta puolelta löytyy maalihenki. Siis vasemmalle etukulmaan tyhjä, huono pisto, kaartoi liian aikaisin eteenpäin. Perään oikeasta etukulmasta maalihenki, toi rullan suoraan samaa reittiä kuin oli mennyt. Sitten taas vasemmalle tyhjä, nyt hyvä pisto josta tuli suoraan pois niin että saatoin heittää lennossa yli keskilinjan. Mutta oikealla työskenteli taaksepäin eikä löytänyt. Maalihenki ylös umpilaatikosta seuraavalla pistolla. Keskilinjalle tullessa Vinha haistoi juuri vasempaan takakulmaan menneen maalihengen ja oli lähdössä sinne, joten tyhjästä oikealle tuli lähinnä tottisharjoitus. Tyhjältä tuli jälleen suht suoraan ja heitin yli vaikka olisi pitänyt kutsua luo koska koira oli selvästi itse menossa jo saamalleen hajulle. Saapa nähdä viilettääkö neiti multa keskiviikon kokeessa keskilinjan yli omatoimisesti...

Lauantaina illalla jälkeä. Vinhalle oli tarkoitus olla noin 300 metrinen 40 min vanha eli EK 1-luokan jälki, mutta se ehti vanheta kuitenkin 1 h 20 min. Jäljennosto meni mun mielestä hyvin, eteni suht suoraan ja lähti aika pienellä tarkistuksella oikeaan suuntaan. Ilmaisi 2 ekaa keppiä hyvin, tokalla jouduin pitämään vähän kauemmin odottamassa että pääsee jatkamaan. Loput 2 keppiä V merkkasi mutta olisi mennyt yli. Ehkä tuo viivästys ed. kepin palkkauksessa vaikutti, en tiedä, mutta ennenkin on käynyt näin. Normaalistihan Vinhalle juuri ekat kepit on tuoreella jäljellä vaikeita.

Treenien jälkeen kävin uittamassa Vinhaa montulla. Heitin keppiä ja se tuli jälleen yhtä poikkeusta lukuunottamatta vedestä suoraan käteen. Myös kun otin etäisyyttä rannalla vesirajaan noin 5 metriä. V ei ravistele välillä. Käteentuomisen käskynä näytän kämmentä johon siis tulee luovutus ja palkaksi keppi lentää samantien veteen niin että koira saa rynnätä perään "paukkunoutoon". Jos Vinha tulee rantaan mun ohi ja/tai pysähtyy ravistelemaan ja pudottaa kepin laitan käden piiloon ja jätän koiran hetkeksi huomiotta, mahdollisuus palauttaa ja saada uusi nouto siis poistuu.

Sunnuntaina treenattiin ensin pudotetun esineen noutoa: Tehtiin metsätiellä, pudotin esineen niin että koira näki ja lähetin noutoon noin 30 metristä. Vinha ei tajunnut ensin homman ydintä vaan lähti esineruutuun. Pudotus näyttäen uusiksi ja pikkuhiljaa alkoi sujua. Täytyy miettiä miten tämän koulutan. Alokasluokassa matka pudotukselle on 50 metriä ja sen jälkeen taas 50 metriä, ylemmissä jälkimmäinen matka kasvaa 100 ja 150 metriin.

Sitten tarkkuusetsintää: Testasin kotona pienen esineen noutamista ja Vinha nosti mulle käteen paria pientä metalliesinettä, pienin ilmakiväärin hylsy. Nouto saisi tässä olla niin että V työntää nenän mun käteen kiinni ja irrottaa sitten siinä. Maastossa testattiin ensin eri esineitä, otin 3-5 toistoa kynällä, nahan palalla ja napilla. Sitten laitettiin esine tallattuun 3x3 metrin ruutuun. Ruudussa oli käynyt jo yksi koira, eli siellä oli edellisen esineen hajua. Vinha malttoi työskennellä melko hyvin ruudussa pysyen, mutta teki ainakin kolme kiekkaa ruudun ulkopuolelle ed. jälkien perässä. Ruudussa etsi tarkasti ja nouti hyvin kun löysi esineen. Tämä on varmaan helppo harjoitella, mutta ajattelisin että aloitan ensin pienemmästä alueesta jottei Vinha oppisi huitelemaan liian kaukana.

Sunnuntain päätteksi tallasin Vinhalle noin 1,4 km jäljen, jolle Jaana tallasi harhan. Jälki vanheni 2 h, harha noin tunnin. Yhteensä ehkä 10 kulmaa joista 1 piikki ja 1 melkein piikki. Voimakas tuuli, lämmintä ehkä 15-17 astetta. Jäljen nostossa tuli joku ylimääräinen koukero, muuten ok, matka aika lyhyt. Alkupätkän Vinha ajoi hyvin, nosti 2 esinettä ja jäljesti tarkasti myös vetisellä suopätkällä ja suopursuvarvikossa. Ekassa tienylityksessä oli runsaasti häiriöjälkiä, myös mun oma. Sitten jälleen ihan ok jäljestystä, piikki tosi tarkasti  toinen tienylitys ok ja harvennettuun männikköön. Männiköstä siirryttiin traktoriuran ja heinittyneen kumpareen yli hakkuulle. Tässä tuli joku hukka, Vinha teki noin 20 metrin rinkulan hakkuulle, palasi takaisin taimikon puolelle josta nosti jäljen uudelleen. Hyvin pian tämän jälkeen tuli harha josta mentiin ensin nätisti yli, sitten oma jälki kääntyi harhan suuntaiseksi ja piti olla esine, paperinenäliina. Löydettiin kuitenkin vain merkki ja V nuuski pitkään painaumaa traktorinjäljessä, en tiedä eikö vain nähty nenäliinaa vai oliko sen lentänyt tuulessa tiehensä. V saattoi haistaa sen paikkaa tai ehkä mun tai Jaanan jälkeä, vaikea tietää. Joka tapauksessa tästä kohtaa V lähti harhalle, jäljesti kyllä vähän epävarman oloisesti ja heti kun sanoin normi äänellä "se on väärä jälki", Vinha tuli pois. Sitten vähän pyörittiin ja pienellä avustuksella Vinha lähti oikeaan suuntaan ja nosti uudelleen oikean jäljen. Oikaisi kulmassa joka oli melkein piikki, mutta jatkoi muuten ok lyhyen matkan seuraavalle tienylitykselle. Harmi kun se esine oli niin lähellä harhaa, olisi ollut tosi hyvä jos esine olisi löytynyt kun V jatkoi oikeaa jälkeä. Tien ylityksen jälkeen Vinha pyöri ja sillä oli selvästi vaikeuksia pysyä jäljellä. Olin tehnyt kulman noin 10 metriä tiestä ja sitten jatkanut ehkä 40 metriä tien suuntaisesti 5-10 metrin päässä tiestä kunnes tuli viimeinen esine. V meni välillä jäljellä välillä pahasti sivussa melkein tien reunassa ja olisi mennyt yli esineestä. Jouduin kutsumaan sen takaisin esineelle. Jälkikäteen mietin olisiko Jaana tullut pois harhan ja samalla Deen jäljen teosta juuri tuota tienreunaa kun se niin veti ja sekoitti. Kuka tietää. Joka tapauksessa homma oli melkoista sähellystä ja V oli jäljen jälkeen selvästi väsynyt. Huh, huh. Saadaankohan me tätä harhahommaa ajoissa kuntoon, outoa että se nyt alkoi vaivata kun ensin V ei mitenkään reagoinut harhoihin.