Sunnuntaina nometreenien jälkeen kurvattiin Kannuksen Dogness-halliin jossa oli Svanljungin Jessica kouluttamassa tokoa. Olin Vinhan kanssa viimeisessä ryhmässä, ja vaikka juoksu oli juuri alkanut saatiin onneksi osallistua ryhmän viimeisenä ja pöksyt jalassa. Seurasin pari ryhmää ja tuli aika hyviä vinkkejä ruutuun, tunnariin, idariin ja ohjattuunkin. Tunnarin osalta pitäisi muistaa treenata nyt niin että kapuloita on tosi paljon ja niin että on pelkkiä vieraita kapuloita. Sillä saisi viimeisen varmistuksen siihen että koira todella tietää mitä se hakee. Ruudun osalta poimin talteen ajatuksen siitä miten saan palkattua koiran ruudun takaa: Pallo tai namit sinne ja kun koira pysähtyy käskystä ruutuun vapautan sen palkalle ruudun taakse. Alkuun täytyy tietysti olla avustaja joka ottaa palkan pois jos koira ei noudata käskyä. Tätä ennen pitänee Vinhan kanssa tehdä luopumista myös pallosta... Seiso-käskyn opettamiseen vauhdista mutta yhdistämättä luoksetuloon saimme myös hyvän vinkin: Lähetetään koira hypylle tai kiertämään merkki/tolppa tms. ja kun se kääntyy takaisinpäin pari kertaa vähän vauhditetaan tulemaan kohti kehuilla ja palkalla. Sitten pysäytys vauhdista ja palkka heittäen koiralle. Idioottiringissä vielä parannettiin käännöksiä kulmissa siten että ohjaaja pysähtyi merkin kohdalle, teki käännöksen vasemmalle paikalla ja jatkoi sitten liikettä pysähtyen jälleen seuraavalle merkille jne. Jessica myös sanoi ettei koskaan sekoita liikkeitä idarissa vaan ottaa ne aina oikeassa järjestyksessä: seiso, istu, maahan.

Vinhan kanssa otettiin seuraamista (ongelmat: edistäminen, poikittaminen ja väljyys käännöksissä) ja noudon palautusta (palauttaa ravilla vaikka menee kapulalle laukalla, tästä on parhaimmillaan mennyt 2 pistettä...) Seuraamiseen Jessica neuvoi pysähtymään heti kun koira edistää ja hidastamaan & rauhoittamaan omaa liikettä. Mullahan on tapana kävellä aika vauhdikkaasti, välillä tuntuu että yritän vähän juosta koirani edelle ja siitäkös se edistäminen paranee... Lisäksi pidin koiran hihnassa, hihnan aika lyhyellä niin että tunsin heti kun se lähtee edistämään. Tämä on aika hyvä, sillä itse on tosi vaikea nähdä koiran paikkaa. Jessica neuvoi myös pidättämään hihnasta ja torumaan jos Vinha lähtee edistämään, mutta tätä mun ei hyödytä käyttää. Operantisti koulutettu koira ei ymmärrä väistää pakotetta, ja asioiden sotkemisesta saan vain ongelmia. Lisäksi uskon että hihnasta pidättämällä saan Vinhan vain lisäämään eteenpäin puskemista (vrt. juokseminen ja näytölle meno). Tärkeää on myös että palkkaan toistaiseksi nyt vain pysähdyksessä, liikkeessä palkkaaminen saa aikaan aina hyppimistä ja muuta härdelliä. Palkkana vain ruokaa, pallo innostaa liikaa.  Vasen käännös katsottiin ihan hyväksi, oikealle kääntymisessä Jessica neuvoi antamaan koiralle uuden käskyn ennen käännöstä. Lisäksi mun rauhallisempi liike auttaa Vinhaa pysymään mukana. Täyskäännökseen vasemmalle taas sain ohjeeksi tehdä aina pysähdyksen käännökseen, siis täyskäännös-seis. Ainakin tuossa muutamalla kerralla vaikutti ihan hyvältä Harmi kun ei nyt päästä mihinkään halliin pariin viikkoon ja ulkona on pimeää ja todella loskaista.

Noudon palautuksessa Jessica ehdotti ensin kokeilemaan niin että roikutin palloa takanani jalkojen välissä, tarkoituksena tietysti se että koira juoksee täysillä kohti ja kiinni palloon. No, tämä palloa-paimentava-pöksysankari ei tietty tehnyt niin vaan tuli parin metrin päähän kyttäämään palloa niska kyyryssä sillä heitäheitäheitä -katseella Naurettiin että Vinha oli kuin mikäkin bordercollie Jätin sitten koiran istumaan kapula suussa ja otin pallon käteen, kutsuin ja palloa merkitsevän kehusanani (yes) perään heitin laukasta palkaksi pallon. Tuli vauhtia Ensimmäiseen heittoon Vinha juoksi tosi lujaa ja pudotti kapulan matkalla niin että se oli hilkulla pomppia koiraa päähän. Tokalla meni vähän harkitummin. En ole ihan varma tästä jutusta, voi olla että kapulan pitoon ja luovutukseen tulee levottomuutta, tai sitten ei. Täytyy kokeilla ja katsoa. On harmi kun muuten hyvästä ja koiralle tosi mieluisasta liikkeestä menee pisteitä tuon palautusvauhdin takia.