Vappuaattona tein molemmille likoille palautustreeniä pihatiellä. Vein kasaan 7 damia ja lähettelin koira sitten kasalle eri suunnista "linjaan". Riemu yritti vaihtaa kerran, Vinha ei kertaakaan!! Vaikeinta oli Vinhalle oikealle ja Riemulle vasemmalle lähetys. No Riemuhan ei tuota vasenta vielä oikein osaa, ja sen oppiminen tuntuu olevan tiukemmassa kuin oikean. Ne kaarsivat molemmat tuossa takaviistoon, eivätkä lähteneet suoraan osoittamaani suuntaan.

Vappupäivänä ajelin sitten Kokkolaan Hyvinkään kautta, käytiin tapaamassa Riemun kasvattajaa ja treenaamassa. Mukana oli kaksi nuorta koiraa, Riemu ja siskopuoli Sissi. Me teimme ensin hakuruudun, Riemu näki muutaman dami viemisen, mutta sitten vein sen näkösuojaan. Ruutu oli rinteessä, jonka alaosa oli märkä. Tuuli tuli viistosti suoraan ruudusta. Ensimmäisellä lähetyksellä Riemu vähän lipesi käsistä, ja sitten viilattiinkin seuraavalla hetki että se malttoi odottaa käskyä. Muuten Riemu teki melko virkamiesmäistä työtä, se haki hyvin koko alueelta ja palautti mallikkaasti, mutta vauhti ei ollut mitenkään huimaavaa. Muistaakseni se haki 6 damia. Jälkikäteen mietin olisiko sillä ollut vaikutusta että se sai aamulla ruokaa, ja yhdeltätoista maha oli varmaan vielä vähän täynnä. 

Toisella rastilla tehtiin ensin muistipaikka johon 3 damia, haettiin sieltä yksi, heitettiin sitten 1 ja 2-markkeraukset joiden välissä ja lopuksi haettiin linjalta yksi dami. Linjat ja markkeeraukset meni hyvin, mutta sain noottia siitä että en osannut suunnata koiraa lähetyspaikkaan jo heti kulkiessani sitä kohti. Riemun oli vähän vaikea irttotautua markkerauksista, joten se ei meinannut tulla suoraan sivulle. Pitää muistaa jatkossa huomioida että koira kulkee suoraan kohti damia jo lähetyspaikkaan siirryttäessä. Kaikenkaikkiaan Riemutin oli hyvin rauhallinen eikä yrittänytkään varastaa linjalle tai markkeerauksille. Erikoista treenata tälläisen koiran kanssa, joka on alle 2 eikä silti lähde käsistä heti kun haistaa että dameja on jossain lähettyvillä Lopuksi tehtiin vielä lähihakua yhdessä Sissin kanssa. Aika lailla samalla tyylillä kuin olen pari kertaa tehnyt, eli pienet damit piiloon koirien nähden, sitten koira istumaan damialueen viereen ja siitä lähihakupillitys. Toisella kerralla lähetin Riemun kohti damialuetta pienen matkan päästä. Lähihaku meni oikeen hyvin varsinkin kun ei olla treenattu sitä vielä kovin montaa kertaa.

Kun nuoriso oli treenattu, tein Vinhalle hakuruudun samalle alueelle, vein 11 damia, Vinha haki 10. Kerran jouduin huomauttamaan sille palautuksesta kun se olisi lähtenyt jatkamaan etsimistä dami suussa ja pari kertaa varmistelin tuomista kutsumalla. Haun jälkeen oli tarkoitus mennä katsomaan treeniä pellolla, mutta sinnehän meidät käskettiin sitten joukkoon mukaan. Vinha teki pari markkeerausta ja linjaa motivoituun muistipaikkaan. Molemmat meni oikeen hyvin, mitä nyt palauttaminen saisi aina olla ripeämpää. Pisimmät linjat ojan yli, ja kerran ojalle lähihaku jossa Vinha yllättäen etsi liian pieneltä alueelta, normaalisti kun sillä tuppaa alueet laajenemaan liian suuriksi. Mutta totta on että olen tehnyt lähihakua tosi pienllä alueella.

Muuten oli tosi kiva seurata osaavampien koirien treeniä, hurjan pitkiä ohjauksia ja todella pienellä kulmalla merkkeeraus-ohjaus erottelua ne osasivat. Mukava päivä tosi upeassa säässä